Zorčič ostaja, koalicija v tretji poskus razrešitve ne gre

Slovenija 19. Jun 202114:58 > 16:26 3 komentarji
Igor Zorčič
Igor Zorčič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V koalicijskih vrstah ne načrtujejo tretjega glasovanja o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča, je danes povedala poslanka SDS Alenka Jeraj. Poslanci so namreč že dvakrat bili neuspešni na tajnem glasovanju, obakrat jim je zmanjkal po en glas.

Poslanka največje koalicijske stranke SDS Alenka Jeraj je ob robu današnjega kongresa dejala, da predsednika DZ Igorja Zorčiča ne bodo poskušali razrešiti še tretjič. Na vprašanje medijev, ali bodo še poskušali z razrešitvijo, je odvrnila: “Verjetno ne. Mi si samo želimo, da bi bil predsednik vseh poslancev, tukaj pa se je nekajkrat odkrito postavil na stran opozicije in to ni v redu.”

Zorčiča so koalicijski poslanci z mesta predsednika DZ neuspešno poskušali razrešiti že dvakrat. V obeh glasovanjih je koalicijska stran zbrala 45 glasov, obakrat sta dva poslanca oddala neveljavni glasovnici. Za uspešno razrešitev jim je zmanjkal en glas. Kdo je oddal neveljavni glasovnici, verjetno nikoli ne bo znano, saj je glasovanje o razrešitvi predsednika DZ tajno.

Konec maja, po zadnjem glasovanju, je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec napovedal, da bodo poskusili tudi v tretje. A je kmalu za tem retoriko omilil obrambni minister Matej Tonin, ki je dejal, da bodo morda od namere odstopili, če bo mogoče z Zorčičem sodelovati.

Koalicija poskuša Zorčiča zamenjati, odkar je skupaj z Janjo Sluga in Branislavom Rajićem izstopil iz koalicijske SMC. V vladnih strankah opozarjajo, da je ta praksa nenavadna, saj je do sedaj delo državnega zbora vedno vodil poslanec iz koalicijskih vrst.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje