Janša na mesto predsednika SDS izvoljen s 650 glasovi, šest glasov proti

N1 video 19. Jun 202110:27 > 20:51 8 komentarjev

Na kongresu SDS so delegati izvolili predsednika. Edini kandidat za to mesto je bil aktualni predsednik Janez Janša, katerega so skoraj soglasno tudi izvolili. Janša je v nagovoru delegatom dejal, da "gradimo Slovenijo, utemeljeno na resnici, spravi, vrednotah osamosvojitve, kjer bo odzvanjal tudi glas cerkvenih zvonov".

Na kongresu SDS so delegati s 650 glasovi za in šestimi proti za ponovnega predsednika izvolili Janeza Janšo. Tokrat so delegati Janšo na mesto prvaka stranke potrdili že devetič. Sicer so na 12. kongresu stranke potrdili tudi pet resolucij, prva med njimi nosi naslov Gradimo Slovenijo.

V nagovoru po izvolitvi je Janša ponovil stališče stranke, da gleda v prihodnost. “Naša generacija še ni rekla zadnje besede,” je dodal in se obrnil k podmladku stranke. “Verjamem in vem, da ste sposobni sprejeti ta izziv,” je povedal.

Zahvalni govor Janše po izvolitvi si lahko pogledate tukaj: 

Spomnil je, da je bil kongres dolg, dan pa vroč. Dodal je, da pri tem ministrstvo za okolje nima nič, čeprav se zadnje čase, tako Janša, krivda ob zakonodaji za zaščito pitne vode vali ravno nanje. Pozval je k udeležbi na referendumu o vodi. “Naša naloga je, da resnico do 11. julija razširimo med sodelavci,” je povedal.

Spomnil se je tudi preteklega mandata, v katerem so, tako Janša, rešili veliko dilem. Napovedal pa je, da bo prihodnje leto super volilno leto. Na kandidatnih listah imajo po njegovih navedbah veliko kandidatov.

Člani SDS so volili tudi člane nadzornega odbora in izvršilnega odbora. V nadzorni svet so bili izvoljeni Tomaž Deželak, Janez Ferencek, Jana Gržinič, Maruša Babnik, Igor Vajda, Andrej Poglajen. V 18-članski izvršilni odbor pa so bili izvoljeni Maja Kocjan, Borut Dolanc, Janez Čadež Milan, Dominik Štrakl, Andreja Tanaskovič, Robert Kolarič, Teja Jedina, Branko Grims, Alenka Forte, Lovro Ferčič, Mojca Škrinjar, France Cukijati, Igor Horvat, Božo Predalič in Jasmina Černoša.

Krivec: Janša izvoljen s pričakovano, plebiscitno podporo

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je po kongresu dejal, da je rezultat pričakovan. “Vedno je bilo nekaj glasov proti, tako tudi letos. Vendar bi rekel plebiscitarna podpora prisotnih,” je povedal.

Predsedniku največje vladne stranke je čestital tudi prvak SMC Zdravko Počivalšek, pri tem pa je izpostavil dolgo ohranjanje zaupanja svojih članic in članov. “Redek primer stabilnosti v sicer zelo vihravem slovenskem političnem prostoru,” je zapisal.

Delegati potrdili pet resolucij, tudi Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države

Na kongresu so delegati SDS potrdili pet resolucij: tako splošno, kot tiste za mlade, ženske in starejše. Potrdili pa so tudi besedilo resolucije Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, ki je v preteklih dneh v javnosti dvignila precej prahu. V besedilo je namreč vključena dikcija ‘državljanska vojna’. Ob začetku današnjega kongresa je sicer med novinarji zaokrožila informacija, da je SDS iz resolucije tik pred kongresom umaknila dikcijo, a to ne drži. Delegati so potrdili besedilo, ki to dikcijo vsebuje.

Krivec je po današnjem glasovanju ponovno zavrnil očitke, da strašijo z državljansko vojno. O resoluciji, ki vsebuje omenjeno dikcijo, je dejal: “Žalosti me, da se ob objavi ne prebere v celoti s kontekstom. To je bilo kot opozorilo, da lahko privede do nekaterih posledic; nikoli ni bilo eksplicitno napisano, kot se je na začetku poskušalo sprevreči to resolucijo.”

Pred začetkom kongresa je sicer evropski poslanec Milan Zver pojasnil, da so v stranki ocenili, da je primeren trenutek, da poudarijo, da so nekatere slovenske stranke nasilne in radikalne. Pri tem je poslanec Evropskega parlamenta izpostavil proteste in zažiganje stolov. To se vleče že nekaj let, pravi Zver. “Zdelo se nam je prav, da opozorimo na ta trenutek. Mogoče bo to vplivalo tudi na snovanje novega programa Levice,” je dodal.

Janša v dopoldanskem nagovoru: SDS je bila v vladi takrat, ko je treba prevzeti odgovornost

V dopoldanskem nagovoru je Janša spomnil, da se je v zadnjih 32 letih zgodilo marsikaj. Izrazil je upanje, da je to prvi in zadnji kongres, ki poteka pod ukrepi proti širjenju koronavirusa. Opozoril je na pomen cepljenja proti covidu-19 in dodal, da bo življenje veliko bolj enostavno, ko bo cepljenih več prebivalcev. Sporočil je tudi, da bo od ponedeljka naprej cepivo v Sloveniji mogoče izbirati.

Slovenija 25. junija letos obeležuje 30. obletnico državnosti. “To je naš največji praznik. Premik naprej je bil velikanski, večji kot kadarkoli prej,” je dejal. Takrat si, tako Janša, ni bilo mogoče predstavljati, da bo Slovenija drugič vodila Svet Evropske unije in gospodarskega napredka.

“A 30 let po prvih večstrankarskih volitvah je znova treba braniti predstavniško demokracijo, svobodo izražanja, enakost pred zakonom pravico do zasebne lastnine in svobodnega podjetništva, kar nekateri postavljajo danes pod vprašaj. Prav tako v javni prostor znova vračajo govorico iz časov državljanskega spopada, vključno z množično in nekaznovano grožnjo s smrtjo. Zato smo na tem kongresu prisiljeni na to odgovoriti v posebni resoluciji,” je v kongresnem nagovoru dejal Janša.

Navedel je, da stranka SDS izvira iz časa boja za demokracijo in pravice. Dodal je, da je SDS edina stranka iz tistega časa, ki nadaljuje svoje delo, je parlamentarna stranka in je med političnimi silami z veliko podporo volivcev. A je bila SDS veliko časa v opoziciji, je spomnil Janša. Breme odgovornosti pa nanje vedno pelje v ključnih trenutkih, je povedal premier. Spomnil je na boj za osamosvojitev, čas vstopa v EU in Nato, schengensko območje in reševanje ekonomske krize leta 2012.

Vlado pa je Janša prevzel tudi ob začetku epidemije. “Ob praznih skladiščih in brez resnih načrtov, kako organizirati zdravstvo za spopad z epidemijo. Breme odgovornosti je na naših ramenih,” je povedal. “Mnogi sprašujejo, kako je SDS to uspelo,” je izjavil in dodal, da tudi v tujini nastajajo nove stranke, ki jih ob osamosvajanju ni bilo.

Dejal je tudi, da je SDS tista, ki je v času gospodarske krize, ki je izbruhnila leta 2008, rešila Slovenijo pred trojko. “Breme je tudi zdaj na nas, v spopadu z epidemijo, pričakala so nas prazna skladišča zaščitne opreme,” je povedal.

Ko se je dotaknil medijev, bučen aplavz delegatov

Svoboda izražanja dopušča različne poglede, je komentiral Janša. Totalitarne diktature da imajo težave z lažjo. “Danes se vlaga veliko naporov, da se zatre pravica posameznika do svobode izražanja in v zadnjem času se to skuša nadomestiti s sintagmo o svobodi medijev. Svoboda izražanja je temeljna človekova pravica in pripada človeku, posamezniku, ne medijskim hišam in korporacijam. Tisti, ki to meša skupaj, nima dobrih namenov. Ne mediji, ne digitalne korporacije nimajo pravice, da to temeljno človekovo pravico kakorkoli omejujejo,” je dejal in za te besede so ga delegati na kongresu SDS nagradili z bučnim aplavzom.

V svetu poteka digitalna preobrazba in zeleni prehod, se pa srečujemo tudi s poskusi cenzure, je povedal. Poskus, da se uvede globalni korporacijski davek, je velik korak “in upamo, da bodo sledili poskusi odprave cenzure,” je dejal in dodal, da “več kot je na oblasti socialistov, večji je kaos”. Vse dileme sodobnega sveta pa so po njegovem skoncentrirane okoli “boja za resnico, ki je napadena s cenzuro”.

Ker se SDS po njegovih besedah zanjo bori, ji je uspelo obstati, je komentiral Janša, potem pa je dodal: “V SDS ne sovražimo nikogar, nikogar ne izključujemo.” Za državotvornost se je zahvalil partnerjem v koaliciji: NSi, SMC in tudi Desusu in tudi to so delegati pospremili z aplavzom.

Digitalizirana, podjetna Slovenija

Izpostavil je tudi načrte za prihodnje: zakon o gradbeništvu odpravlja številne birokratske ovire, prihaja informativni izračun družinskih prejemkov, v prihodnosti načrtujejo tudi elektronsko osebno izkaznico, davčni trajnik bo omogočal plačevanje različnih obveznosti, omogočeno bo opravljanje upravnih storitev prek spleta, izdane bodo enotne davčne odločbe, podjetja bodo enkrat letno poročala državnim organom prek enotnega obrazca … Na podlagi epidemije pa bodo poenostavili tudi delo na daljavo. Digitalizirali bodo notarske storitve. Načrtujejo tudi enotno platformo za javne prevoze, je napovedal Janša.

Za strokovnjake, ki se bodo iz tujine priselili v Slovenijo, načrtujejo davčne olajšave. Načrtujejo vzpostavitev informacijske pisarne, ki bo pomagala Slovencem, ki živijo v tujini.

Spomnil je, da iz vrha v Portu izhaja tudi prenova šolstva. Sprememba ne bo zadevala samo prihodnjih generacij, ampak tudi sedanje, pravi. Predvidevajo bon, ki bo spodbujal učenje digitalnih veščin – prioritetno bodo do njega upravičeni upokojenci, več računalniškega znanja pa nameravajo vpeljati tudi v šole.

Uvajajo oskrbo na domu za starejše in invalide – rešitev bo izhaja iz novega zakona o dolgotrajni oskrbi, je napovedal Janša. Eden od večjih izzivov je tudi širitev zdravstvenih storitev na vse skupine prebivalstva. Nameravajo urediti naročanje v zdravstvu.

Eno od pomembnejših vprašanj je kibernetska varnost, je poudaril Janša. Te politike bodo zagovarjali mednarodno, je napovedal. Izpostavil je pomen tesnega sodelovanja z državami, ki si prizadevajo za bolj konkurenčno in bolj varno Evropo.

Janez Janša
Srdjan Živulovič/BOBO

O Rogu, Metelkovi in plačanih petkovih kolesarjih

V tem mandatu je vlada pripravila zakon o dolgotrajni oskrbi, čeprav ga bo plačala naslednja vlada. Janša je na kongresu dejal: “Prejšnje vlade so svojim medijem in svojim nevladnim organizacijam namenile trikrat več denarja kot zdravstvu in oskrbi starejših. Zato so se pisale nove in nove različice zakona o dolgotrajni oskrbi, da ga ne bi bilo treba sprejeti.” Po njegovem potemtakem ni bilo treba zagotoviti denarja, ki ne bi šel za Rog, Metelkovo in tiste, ki plačano kolesarijo ob petkih. “To je vsa resnica slovenskega razvoja. In glavni motiv napadov na koalicijo je ravno to. Ne le, da smo mi ta denar preusmerili, tudi razlika je postala očitna,” je dodal.

Kakšno Slovenijo gradi SDS?

Na koncu govora je Janša dejal: “Naš temeljni cilj je, da gradimo Slovenijo. Prepiri nas ne zanimajo. Če nas napadajo, se znamo braniti, o tem naj nihče ne dvomi, smo močnejši kot kadarkoli, a naš pogled je usmerjen v naslednjih 30 let.” Nadaljeval je: “Gradimo Slovenijo, ki je utemeljena na resnici, spravi, na vrednotah njene osamosvojitve. In gradimo Slovenijo, v kateri bo tudi v prihodnje odmeval glas cerkvenih zvonov in v kateri bodo griči še naprej posejani s cerkvami. Kjer bomo enaki pred zakonom, enakopravnih državljanov, prijazno družinam in polno veselja do življenja.”

Milan Zver o resoluciji in kritikah na račun Janše, ki prihajajo iz tujine

Še pred začetkom kongresa je evropski poslanec Milan Zver povedal, da je letošnja resolucija podobna tisti, ki so jo sprejemali pred 23 leti v Portorožu. “Takrat je stranka sprejela zelo progresiven, vključujoč in moderen program – zlasti v gospodarskem in socialnem smislu,” je dejal. Dodal je, da se letošnja resolucija dotika razvojnih vprašanj: od zelene družbe do digitalne družbe. Po njegovi oceni resolucija odgovarja na vprašanje, kakšna bo Slovenija čez 10 let.

Zver se je odzval tudi na kritike Janševe vlade, ki prihajajo iz tujine. Povedal je, da te kritike na evropskem političnem parketu niso v ospredju, ampak so to prioritete predsedovanje Svetu EU. Spomnil je, da bo v času slovenskega predsedovanja potekala konferenca o prihodnosti EU. Po njegovih besedah se bo odločilo, ali bo pogodba o Evropski uniji ostala nespremenjena.

“Kot veste nekatere države želijo, da bi EU postala še bolj učinkovita, zlasti na varnostnem in obrambnem področju,” je povedal. Dodal je, da sam zavzema stališče, da se sistema na evropski ravni ne sme bistveno spreminjati. “Ravno ta sistem nam omogoča da smo enakopravni partner pri odločanju o najpomembnejših vprašanjih v okviru EU,” je povedal.

Po Hojsovih besedah bodo naslednje volitve blizu rednih

Kongres po mnenju notranjega ministra Aleša Hojsa prinaša predvsem sporočilo o tem, da je SDS edina stranka, ki je obstajala ves čas samostojnosti Slovenije. Ocenil je, da bodo naslednje državnozborske volitve “blizu rednih”. Na vprašanje, kaj to pomeni, pa je odvrnil, da je to vprašanje za predsednika vlade.

Sicer je po njegovih pojasnilih program za volitve v veliki meri že znan. Tako si bo stranka v prihodnje prizadevala za izboljšanje življenja vsakemu posamezniku, je povedal Hojs. In dodal, da je med njihovimi prioritetami tudi “preusmeritev denarja, ki se je v zadnjih letih kopičil za nepotrebne študije in za nepotrebne vladne organizacije”. V predsednikovem nagovoru pa je po Hojsovi oceni ključna tudi točka, da svoboda govora in svoboda medijev nista enaki. Navedel je, da so tudi na G7 sklenili, da bodo korporacije, ki želijo s platformami in televizijami obvladati javno mnenje, bolj obdavčili.

Krivec: Kongres prvi večji dogodek po epidemiji

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec meni, da so bile pripravljene resolucije dobro sprejete. Poudaril je, da je to prvi večji dogodek po epidemiji koronavirusa, vzdušje med udeleženci pa je dobro. Ocenil je, da je vlada epidemijo prebrodila učinkovito in da ima vse možnosti tudi za gospodarsko okrevanje.

Glede prihodnjih volitev je Krivec dejal, da imajo pripravljene volilne odbore in potrjene kandidate, v program pa bodo vključili tudi resolucije, pripravljene za današnji kongres. “S kampanjo nimamo težav, lahko gremo na volitve jutri, a bomo počakali, da bo primeren čas. Vedno je kongres pred volitvami, s tega vidika današnji ni nič posebnega, kar se tiče volitev,” je povedal.

Vodja poslanske skupine sicer meni, da bo vlada zdržala do konca. “Tudi zadnja glasovanja v DZ kažejo na to,” je dodal. Z izjemo tajnih glasovanj, po njegovih besedah, nič ne kaže na težave pri zagotavljanju glasov. Krivec verjame, da bo koalicija mandat dokončala. Poudaril je, da je vezava zaupnice odvisna od predsednika vlade Janše. “Napovedovati, kaj bo, če bo, ko bo, ni hvaležno,” je rekel.

Alenka Jeraj: Želeli bi si bolj konstruktivne opozicije.

Poslanka Alenka Jeraj pa je ob robu kongresa ocenila, da je so bili v času epidemije koronavirusa sprejeti pravi ukrepi. Ocenila je, da je bilo delo v parlamentu intenzivno, s sprejetimi protikoronskimi paketi pa so odgovorili na večino težav. Da so bili sprejeti ustrezni ukrepi, po njenih besedah kažejo tudi gospodarski rezultati. “Računamo, da se bo sedaj, ko se stvari sproščajo, gospodarstvo zagnalo na polno,” je dodala.

Meni, da je predsedovanje Slovenije Svetu EU pomembno tako za koalicijo kot tudi opozicijo. “Želeli bi si bolj konstruktivne opozicije. Ampak, če sem iskrena, smo v tem letu izgubili upanje. Niti za stvari, ki so res dobre za ljudi, se pogosto ne moramo dogovorit. To se mi zdi škoda,” je povedala Alenka Jeraj.

Letošnji kongres, ki se ga je udeležilo okoli 700 delegatov, je potekal pod strogimi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Vstop na lokacijo je mogoč zgolj ob predložitvi potrdila o negativnem testu, preboleli bolezni ali cepljenju. Za vse, ki ustreznega potrdila niso imeli, pa so organizirali tudi hitro testiranje na lokaciji kongresa.

12. kongres SDS 12. kongres SDS
Bobo
12. kongres SDS 12. kongres SDS
Bobo
Kongres SDS Kongres SDS
Srdjan Živulovič/BOBO
Delegati na 12. kongresu SDS Delegati na 12. kongresu SDS
Bobo
12. kongres SDS: Janez Janša in Urška Bačovnik Janša 12. kongres SDS: Janez Janša in Urška Bačovnik Janša
Bobo
Delegata na 12. kongresu SDS Delegata na 12. kongresu SDS
Bobo

Tuji politiki Sloveniji in SDS izrekli čestitke ob obletnicah

Z video sporočili so delegate nagovorili številni tuji politiki. Madžarski premier Viktor Orbán je zaželel vse najbolje Sloveniji, ki obeležuje 30. obletnico osamosvojitve, in SDS, ki obeležuje 32 let delovanja. Čestitke pa so izrekli tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, poljski premier Mateusz Morawiecki, predsednik češke vlade Andrej Babiš in predsednik EPP Manfred Weber. Najbolj bučen aplavz je požel Orbán.

Kongresa so se udeležili tudi poslanci in ministri iz vrst te stranke. Med njimi so tudi vodja poslancev Danijel Krivec, minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvonko Černač, minister za notranje zadeve Hojs, minister za kulturo Vasko Simoniti, minister za okolje Andrej Vizjak, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch ter evropska poslanca Zver in Romana Tomc. Kasneje naj bi se delegatom pridružila tudi minister za zunanje zadeve Anže Logar ter finančni minister Andrej Šircelj.

Celoten dopoldanski govor Janeza Janše si lahko ogledate v spodnjem videu:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje