N1 STUDIO: Soočenje o koalicijski pogodbi in prihodnosti pod 15. slovensko vlado

N1 video 24. Maj 202215:43 > 18:13 2 komentarja

S podpisom koalicijske pogodbe je danes tudi uradno nastala koalicija treh strank, ki bo vodila petnajsto slovensko vlado. Prve odzive na izpogajano vsebino pogodbe so v oddaji N1 STUDIO predstavili predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, član pogajalske skupine SD ter strokovni sodelavec strankine poslanske skupine Jernej Štromajer in uspešni pomurski poslovnež Janko Kodila.

Z današnjim podpisom koalicijske pogodbe predsednikov strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica je tudi uradno nastala koalicija, ki bo vodila petnajsto slovensko vlado.

Član pogajalske skupine SD in strokovni sodelavec strankine poslanske skupine Jernej Štromajer pravi, da je koalicijska pogodba “zbir treh političnih opcij”, vanjo pa je velik del vsebine prispevala prav stranka, ki jo predstavlja. Pravi, da so bili programi treh strank v veliki meri komplementarni in so se zato “hitro ujeli”, podpisano pogodbo pa vidi kot “dober temelj, da bo naslednja vlada lahko Slovenijo uspešno vodila”. Na vprašanje, zakaj v pogodbi ni več konkretnih napovedi, je odgovoril, da so cilji in izzivi jasno zastavljeni, jasen je tudi vozni red, ki so ga ponekod določili z vsebino, ponekod pa s konkretnimi časovnimi roki.

Iz vrst delodajalcev je bilo slišati precej zaskrbljenih odzivov, da koalicija v svojem besedilu ni dovolj prisluhnila gospodarstvu. Kritičen je tudi uspešen pomurski poslovnež Janko Kodila. “Pogodba je obsežna, ampak na področju gospodarstva je zelo skopa in splošna. Želimo si močnega gospodarstva, je zapisano, povečati dodano vrednost, skrajšati delovni čas, ni pa govora o tem, kako to gospodarstvo narediti uspešnejše in kako narediti okolje, da bo to gospodarstvo bolje delovalo,” je dejal in omenil poplavo zakonodajnih predpisov ter obdavčitev plač. Kodila meni, da koalicijska pogodba odraža, da delo ni vrednost. “Resen delodajalec in resno gospodarstvo zaposlene jemlje kot kapital, ki ga želi nadgraditi in mu dati več,” je dejal. 

Ko je pred podpisom pogodbe v javnost ušlo besedilo, je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič dejala, da gre pogodba v pravo smer. “Stališče je še vedno enako,” še vedno meni Jerkič. “Zdi se, da se vedno bolj odmikamo od koncepta kapitala v koncept človeka,” je opisala in dodala, da veliko upanja vlaga v ponovni zagon delovanja ekonomsko-socialnega sveta. V koalicijski pogodbi v ZSSS izrecno med drugim pozdravljajo namero odprave prekarnih delovnih razmerij.

Štromajer dodaja, da je iz podpisane koalicijske pogodbe jasno razvidno, da bo socialni dialog tekel tako s sindikati kot tudi z gospodarstvom. “Delo je zagotovo vrednota in tudi ta koalicija to zagovarja. Ni pa res, da bomo znižali davke in bi bili vsi bogati,” je opisal član pogajalske skupine SD. “Naša vrata bodo za vse deležnike odprta,” je dodal. 

Kandidat za predsednika vlade Robert Golob je bil v odzivu na kritike iz vrst delodajalcev zelo neposreden. Dejal je: “Kritike samo kažejo na to, da tisti, ki to izjavljajo, v tem primeru združenje delodajalcev, nimajo pojma, kako je videti razvito zahodnoevropsko gospodarstvo, in na neki način si želijo, da ostanemo narod hlapcev, narod nizko plačanih delovnih mest, kjer bo imel šef delodajalec zadnjo besedo in vsi drugi bomo morali biti tiho.”

“Upam, da to, kar je bilo povedano, ni bilo tako mišljeno,” se je odzval Kodila. Izjavo je opisal kot “neresno do gospodarstva in ljudi, ki v njem delajo”. Meni, da se slovensko gospodarstvo zaveda pomembnosti države in vseh njenih struktur. “Moramo pa razumeti tudi, da skrbimo za to, da bo to gospodarstvo konkurenčno. Temelj celotnega proračuna je gospodarstvo, ki ustvarja,” meni Kodila. Dodaja, da bi država morala preveriti, za kakšne namene porablja davke državljanov. 

Jernej Štromajer in Lidija Jerkič
Uroš Kokol/N1

Ena redkih konkretnih zavez koalicijske pogodbe je zvišanje neto minimalne plače na vsaj 800 evrov. Vendar pa bi bil glede na trende podražitev in s tem visoke inflacije ta znesek prihodnje leto tako ali tako dosežen. Tudi Jerkič meni, da je ta cilj “relativno hitro dosegljiv” in da jo bo zanimalo, kako bo vlada podpirala socialni dialog tudi na bipartitni ravni. “Želim si, da bi minimalna plača v naslednjih štirih letih postala res le korektiv za posameznike,” pravi.

Koalicijska pogodba predvideva tudi progresivno obdavčitev premoženja. Bodoča ministrica in soavtorica koalicijske pogodbe Sanja Ajanović Hovnik iz Gibanja Svoboda je prejšnji teden v N1 STUDIO dejala, da bo koalicija v tem mandatu šele pripravila podlage za to obdavčitev. “Pogledali bomo davščine, kot jih imamo,” pa odgovarja Štromajer. “Naš cilj je, da je Slovenija ena najuspešnejših držav na svetu,” je dejal, a poudaril, da bodo najprej morali preveriti stanje v državi po vladi Janeza JanšeKodila meni, da bi bilo treba revidirati tudi dosedanje socialne dialoge, saj da so zastareli.

Na vprašanje o tem, zakaj dobri kadri odhajajo iz Slovenije, je Jerkič odgovorila, da so zagotovo problem plače. “Že ob zadnji spremembi zakona o minimalni plači je bilo jasno opozorjeno z vseh strani, celo vlada je opozarjala, da bo Slovenija postala preskočena država,” je opisala Jerkič. “Delavcev je za to plačilo premalo. Morali se bomo odločiti, katere stvari bomo delali, kdo jih bo delal in koliko bomo za to plačali,” meni predsednica ZSSS. 

Kodila izpostavlja, da je razlika med Slovenijo in denimo Avstrijo, kamor tudi odhajajo domači delavci, v fleksibilnosti delodajalca, ko delavca ne potrebuje, denimo ob sezonskem delu. “Zadržijo ekonomske standarde in ni obremenitev gospodarske družbe. Pri nas tega ni,” je opisal. “Delodajalci smo proti odpuščanju, če želi gospodarska družba napredovati, je dober zaposleni kapital. Dober zaposleni pa je tisti, ki ga lahko nadgradimo in mu uredimo delovne pogoje, ob katerih bo lahko v domačem okolju dostojno živel,” je dodal. 

Štromajer se je odzval, da bodo rešitve iskali znotraj dialoga v ekonomsko-socialnem svetu. Izpostavil je, da delavci odhajajo tudi zaradi drugih razlogov, denimo visokih cen nepremičnin pri nas.

Na družbenih omrežjih se je nad kritike gospodarskih združenj vsul plaz protikritik. Nekdanji sekretar strank LDS in Zares Bogdan Biščak je denimo zapisal, da bi bilo dobro, če bi se AmCham za ta čas ali za vedno umaknil iz Slovenije. Kodila meni, da to ni prava retorika, ampak gre za otroški in brezpredmetni dialog. “Realni sektor v gospodarstvu, kot smo mi, moramo delovati pod levo ali desno vlado,” je dejal. Štromajer meni, da je mejo sprejemljivega dialoga dvignila odhajajoča SDS, da pa morajo tuja interesna združenja razumeti, da bo Slovenija dobila novo vlado, ki bo drugačne barve, kot je bila prejšnja. “Volilke in volilci so nam dali jasen mandat za spremembe in mi bomo te spremembe udejanili,” je dodal. Jerkič je novo vlado pozvala, naj se takšnega komuniciranja vzdrži in poskuša narediti našo družbo bolj spoštljivo. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje