Papež Frančišek pred božičem pozval k miru: Naša srca so nocoj v Betlehemu

Slovenija 24. Dec 202320:56 > 25. Dec 2023 06:45 7 komentarjev
Papež Frančišek
Foto: REUTERS/Remo Casilli

Na predvečer božiča, ki ga katoliški in evangeličanski obeležujejo danes, so po številnih cerkvah potekale polnočnice. Z njimi so verniki pričakali rojstvo svojega ustanovitelja, Jezusa Kristusa. Papež Frančišek je med večerno mašo pred božičem pozval k miru.

Po cerkveni tradiciji je na predvečer božiča sveti večer, ko se verniki zberejo doma, blagoslovijo dom in pojedo božično večerjo. Nato se odpravijo k polnočnicam, kjer pričakajo Jezusovo rojstvo, naslednji dan pa odidejo še k dopoldanskim božičnim mašam. Mnogi na sveti večer postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce, ki so tudi sicer najbolj prepoznavna zunanja znamenja božiča.

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, celjski škof Maksimilijan Matjaž, koprski škof Jurij Bizjak in soboški škof Peter Štumpf so polnočne maše darovali v stolnicah svojih škofij.

Osrednje evangeličansko bogoslužje ob božiču bo danes ob 10. uri, v evangeličanski cerkvi v Mariboru ga bo vodila Violeta Vladimira Mesarič.

Papež pred božičem pozval k miru

“Naše srce je nocoj v Betlehemu, kjer princa miru še vedno zavrača logika pogubne vojne, kjer mu hrup orožja še danes preprečuje, da bi našel prostor v svetu,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal papež Frančišek.

Pravičnost po njegovih besedah ne bo prišla z razkazovanjem sile. Kot je dejal, Jezus “ne odpravlja krivice od zgoraj z razkazovanjem sile, ampak od spodaj, z izkazovanjem ljubezni”.

Po podatkih Vatikana se je bogoslužja v baziliki svetega Petra udeležilo približno 6500 ljudi. Na tisoče jih je dogajanje na Trgu svetega Petra pred cerkvijo spremljalo tudi na velikih zaslonih.

Papeževa “polnočnica”, ki jo je tudi letos obhajal že ob 19.30, je sicer eden glavnih dogodkov v uvodu v slovesnosti ob božiču, drugem največjem krščanskem prazniku, ko se verniki spominjajo Jezusovega rojstva.

Papež bo danes, na božič, ko se kristjani spominjajo Jezusovega rojstva, opoldne podelil svoj tradicionalni blagoslov mestu in svetu. Na Trgu svetega Petra pričakujejo več deset tisoč vernikov.

V Sveti deželi letos zaradi vojne v Gazi med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas božič praznujejo zelo tiho. V Betlehemu na zasedenem Zahodnem bregu, kjer naj bi se rodil Jezus, so odpovedali božična praznovanja, prav tako niso postavili nobenega božičnega drevesa.

Nekaj ur pred božičnim večerom je bil trg, kjer se običajno dan pred božičem zbere na tisoče vernikov in turistov, skoraj prazen.

Drugi največji krščanski praznik

Božič velja za drugi največji krščanski praznik, takoj za veliko nočjo. O Jezusovem rojstvu govori Sveto pismo, ki navaja, da se je Jezus rodil tesarju Jožefu in njegovi ženi Mariji v malem mestu Betlehem. Po zapisu je Marija rojeno dete povila in položila v jasli hleva, kjer so ga obiskovali tisti, ki so verjeli, da se je rodil odrešenik. Motiv deteta v jaslih hleva je tudi osrednji motiv jaslic.

Božič 25. decembra, ki je v Sloveniji od leta 1991 tudi dela prost dan, obeležujejo katoliški in evangeličanski verniki. Del pravoslavnih vernikov, med drugim verniki Srbske pravoslavne cerkve pa ga zaradi uporabe drugačnega koledarja praznujejo 7. januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje