Zgodba palestinskega najstnika, ki je po smrti zaslovel na Youtubu

Svet 24. Dec 202318:02 3 komentarji
Avni Eldous, palestinki fajn
Zajem zaslona (Vir: YOUTUBE)

Pozornost svetovne javnosti je pritegnila tragična zgodba 13-letnega Palestinca iz Gaze, ki je 7. oktobra umrl med izraelskim bombardiranjem Gaze. Mladi ustvarjalec vsebin na portalu Youtube je bil eden od prvih otrok, ki so umrli ob izbruhu vojne. Po njegovi smrti je močno naraslo število ogledov njegovih video vsebin na Youtubu, na njegov kanal je danes naročenih že 1,5 milijona uporabnikov portala. Postaja simbol v napadih ubitih otrok.

Avni Eldous je lanskega avgusta na svojem YouTube kanalu objavil svoj prvi videoposnetek, v katerem je naznanil svoje ambicije. Želel je ustvariti kanal, kjer bi objavljal vsebine, povezane z videoigrami, bil je namreč navdušen igralec iger.

“Ljudje, dovolite mi, da se vam predstavim. Sem Palestinec iz Gaze, star sem 12 let. Cilj tega kanala je doseči 100.000 naročnikov, 500.000 ali pa celo milijon,” je takrat dejal Eldous in svojim takratnim slabim tisočim naročnikom zaželel mir.

7. oktobra letos, torej nekaj več kot leto dni od objave prvega posnetka, je 13-letni Avni Eldous umrl v izraelskem bombnem napadu, ki so ga sprožile izraelske oblasti v odgovor na napad Hamasa na Izraelce. Avni je bil eden prvih palestinskih otrok, ki so ob izbruhu vojne na Bližnjem vzhodu izgubili življenje.

Člani njegove družine ga opisujejo kot marljivega in ustrežljivega fanta, ki so ga zaradi njegove ljubezni do računalnikov poimenovali kar “inženir Avni”.

Po njegovi smrti se njegov kanal na portalu YouTube znašel v središču pozornosti. V slabih treh mesecih od njegove smrti si je prvi Avnijev posnetek ogledalo že več milijonov ljudi, na njegov kanal pa je naročenih že 1,5 milijona ljudi.

Za številne je Avni postal nekakšen simbol, ki predstavlja številne smrti otrok na tem območju. Mnogi uporabniki so pod njegovimi videoposnetki pustili tudi ganljive komentarje. “Želim si, da bi te poznal, preden si umrl,” je zapisal eden od njih.

Njegova teta ga je za  BBC opisala kot mirnega in pridnega fanta, ki je očetu, računalniškemu inženirju, rad pomagal pri popravilu prenosnih računalnikov. Ko ni bil v šoli, je prosti čas posvetil razstavljanju in sestavljanju računalnikov, igranju iger in preživljanju časa z družino.

“Želel si je postati slavni youtuber, želel je imeti sledilce in oboževalce,” je dejala njegova teta. Pri kreiranju vsebin mu je pomagal tudi stric, s katerim sta nameravala kanal obogatiti z intervjuji in vlogi.

Preberite še aktualno dogajanje: WHO: Uničenje zdravstvenega sistema v Gazi je tragedija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje