O čem se bosta na drugem uradnem srečanju na Brdu pogovarjala Golob in Plenković

Slovenija 24. Mar 202318:45 0 komentarjev
Andrej Plenković, Robert Golob
Nebojša Tejić/STA/KPV

Predsednik vlade Robert Golob bo v torek na delovnem srečanju na Brdu pri Kranju gostil hrvaškega kolega Andreja Plenkovića. To bo njuno drugo srečanje. Prvič sta se sestala 29. avgusta lani ob robu konference Blejski strateški forum na Bledu.

Predsednik vlade Robert Golob bo v torek na delovnem srečanju na Brdu pri Kranju gostil hrvaškega kolega Andreja Plenkovića. Po napovedih bosta govorila o sodelovanju na področju energetike, migracij in infrastrukture, izmenjala pa bosta tudi poglede o stanju na Zahodnem Balkanu, s poudarkom na BiH ter dialogu med Prištino in Beogradom.

To bo drugo srečanje predsednikov vlad, prvič sta se namreč sestala 29. avgusta lani ob robu konference Blejski strateški forum na Bledu, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Politika enotna: odnosi med Slovenijo in Hrvaško so dobri

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško je po navedbah kabineta predsednika vlade odlično, poteka pa tudi dobro čezmejno sodelovanje ter sodelovanje na področju kulture, izobraževanja, obrambe in civilne zaščite.

Da so odnosi med Slovenijo in Hrvaško dobri, sta februarja v Zagrebu poudarila predsednika obeh držav Nataša Pirc Musar in Zoran Milanović. Takrat je predsednica republike hrvaško in slovensko vlado pozvala, naj nerešeno vprašanje implementacije arbitražne razsodbe začneta reševati s pogovorom, “ker je dialog tista platforma, ki lahko zapre določene probleme”.

Uveljavitev arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, s katero je bila prvič določena meja med njima na morju, je sicer edino večje nerazrešeno vprašanje med državama, ki sta obe članici EU in Nata. Za Slovenijo je arbitražna razsodba dokončna in jo izvaja, Hrvaška pa je ne priznava.

Razmere na Zahodnem Balkanu strateškega pomena

To sicer ni predvidena tema pogovorov predsednikov vlad, bosta pa med drugim spregovorila o razmerah na Zahodnem Balkanu. Ta je za Slovenijo in Hrvaško strateškega pomena, saj je zaradi neposredne bližine njeno naravno gospodarsko in varnostno zaledje.

Da je regija za Slovenijo pomembna, priča tudi obisk premierja Goloba v Sarajevu 13. marca. To je bil njegov prvi uradni dvostranski obisk v tujini, kjer je potrdil zavezanost Slovenije evropski poti BiH in pri tem obljubil strokovno in finančno pomoč.

Slovenija je ponudila pomoč tudi Prištini in Beogradu pri implementaciji in izvajanju sporazuma o poti k normalizaciji odnosov, kar bo prav tako tema pogovorov Goloba in Plenkovića.

Premierja bosta po napovedih govorila tudi o sodelovanju glede migracij. Slovenija si s Hrvaško želi okrepiti sodelovanje na tem področju in išče možnosti, kako bi Italija, Slovenija in Hrvaška skupaj zavarovale zunanjo schengensko mejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!