Na Celjskem vode ni več treba prekuhavati, a nekaj izjem ostaja

Slovenija 27. Jul 202310:49 0 komentarjev
Prekuhavanje vode
PROFIMEDIA

Obsežne padavine, ki smo jim bili po državi priča zadnje dni, so nekaj težav povzročile tudi pri vodooskrbi. Na območju celjske občine, natančneje na vodovodnih sistemih Celje in Žalec, so tako uporabniki nekaj dni zaradi motnosti na nekaterih zajetjih morali vodo pred uporabo prekuhavati. Preventivni ukrep pa sedaj – z nekaj izjemami – ni več nujen, so sporočili iz celjskega podjetja Vodovod-kanalizacija.

Na večjem delu območja vodovodnega sistema Celje vode za pitje in pripravo hrane ni več treba prekuhavati. Izjema so še naselja Rožni Vrh, Socka, Nova Cerkev, Homec, Hrenova, Polže, Razdelj, Trnovlje pri Socki, Višnja vas, Vizore, Zlateče, Straža pri Novi Cerkvi in Landek, so danes sporočili iz celjskega podjetja Vodovod-kanalizacija.

Gospodinjstva so morala vodo nekaj dni prekuhavati, saj so se zaradi intenzivnih padavin povišale motnosti nekaterih vodnih virov na tem območju. Prekuhavanje vode je tako veljalo za celotno celjsko občino, Vojnik in Štore ter del naselij Zavrh nad Dobrno in Vrba na Dobrni, del naselja Galicija v žalski občini ter del naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v občini Šentjur.

Vodo so morali prekuhavati tudi uporabniki pitne vode v naseljih Vransko, Prapreče, Brode, Čeplje, Prekopa, Stopnik, Šmatevž, Zakl, Glinje, Kamenče, Poljče, Podvrh, Rakovlje, Spodnje Gorče, Topovlje, Parižlje, Braslovče, Preserje, Male Braslovče, Polzela, Založe in Breg pri Polzeli.

Kako pravilno prekuhati vodo?

Prekuhavanje vode je praviloma kratkoročen, nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost pitne vode. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, ki so povzročitelji nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo.

Vodo je treba po navodilih NIJZ segrevati v čisti posodi. Ko zavre, je najbolje, če jo pustimo, da vre še tri minute, nato pa jo lahko zaužijemo. Kot še priporočajo pri NIJZ, je najbolje, če prekuhano vodo pustimo v isti posodi in jo med hrambo v hladilniku pokrijemo. Porabiti jo je treba v 24 urah, izjemoma pa lahko tudi v 48.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!