V več krajih na Celjskem morajo vodo še vedno prekuhavati

Slovenija 26. Jul 202315:27 0 komentarjev
Vrela voda
Foto: PROFIMEDIA

Nalivi, ki smo jim bili po državi priča zadnje dni, so nekaj težav povzročili pri vodooskrbi na vodovodnih sistemih Celje in Žalec. Zaradi motnosti na nekaterih zajetjih morajo uporabniki v mnogih krajih vodo pred uporabo prekuhavati.

Uporabniki vodovodnih sistemov Celje in Žalec morajo vodo za pitje in pripravo hrane prekuhavati. Zaradi intenzivnih padavin se se namreč povišale motnosti vodnih virov v Vitanju, manjšega vodnega vira Lahka peč-Čreškova ter Merince, sta sporočila celjsko podjetje Vodovod-kanalizacija in žalska komunala. Ukrep velja do preklica.

Prekuhavanje vode tako velja za celotno celjsko občino, Vojnik in Štore ter del naselij Zavrh nad Dobrno in Vrba na Dobrni, del naselja Galicija v žalski občini ter del naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v občini Šentjur.

Vodo morajo prekuhavati tudi uporabniki pitne vode v naseljih Vransko, Prapreče, Brode, Čeplje, Prekopa, Stopnik, Šmatevž, Zakl, Glinje, Kamenče, Poljče, Podvrh, Rakovlje, Spodnje Gorče, Topovlje, Parižlje, Braslovče, Preserje, Male Braslovče, Polzela, Založe in Breg pri Polzeli.

Kako pravilno prekuhati vodo?

Vodo je treba po navodilih NIJZ segrevati v čisti posodi. Ko zavre, je najbolje, če jo pustimo, da vre še tri minute, nato pa jo lahko zaužijemo. Kot še priporočajo pri NIJZ, je najbolje, če prekuhano vodo pustimo v isti posodi in jo med hrambo v hladilniku pokrijemo. Porabiti jo je treba v 24 urah, izjemoma pa lahko tudi v 48.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!