Na Fužinskem gradu princ Aleksandar II. in princesa Katarina Karađorđević

Slovenija 10. Jun 202220:57 > 20:59 4 komentarji
Aleksandar II. Karađorđević, Katarina Karađorđević
Žiga Živulović jr./BOBO

Letos sicer še neuradno, naslednje leto pa verjetno že uradno, je 12. junij razglašen za dan srbsko-slovenskega prijateljstva, so danes razglasili govorci na slavnostnem dogodku na Fužinskem gradu, ki sta se ga je udeležila tudi princ Aleksandar II. Karađorđević in princesa Katarina Karađorđević.

Dogodek, ki se ga je udeležilo okoli 60 ljudi, je organiziral Srbski kulturni center – srbska knjižnica Mihajlo Pupin iz Ljubljane, skupaj z Nacionalnim svetom slovenske narodne manjšine v Republiki Srbiji, Slovenskim poslovnim klubom iz Beograda in beograjskim Mestnim muzejem. Prvič so dan srbsko-slovenskega prijateljstva sicer praznovali lani pod pokroviteljstvom Ljubljane, Maribora, Kranja, Kopra, Novega mesta, Nove Gorice in Velenja.

Aleksandar II. Karađorđević, Katarina Karađorđević Aleksandar II. Karađorđević, Katarina Karađorđević
Žiga Živulović jr./BOBO
Aleksandar II. Karađorđević, Katarina Karađorđević Aleksandar II. Karađorđević, Katarina Karađorđević
Žiga Živulović jr./BOBO

12. junij je bil za dan prijateljstva med Srbi in Slovenci izbran zato, ker sta na ta dan leta 1903 skupaj nastopila slovenski skladatelj Davorin Jenko in srbski skladatelj Stevan Mokranjac. Prav omenjeni dvojec je bil tudi osrednji motiv letošnjega dogodka, saj pooseblja dobre odnose med narodoma, so zapisali pri srbskem kulturnem centru.

Z današnjim dnem se je zaključila tudi desetdnevna razstava z naslovom Stevan Stojanović Mokranjac in Davorin Jenko – Prijateljstvo, ki živi, ki se je za javnost odprla 1. junija. Poleg odličnega medsebojnega sodelovanja sta oba skladatelja pomembno prispevala h kulturnemu razvoju in prijateljstvu med Srbi in Slovenci.

V okviru praznovanja se je ob 18. uri pričel slavnostni dogodek na Fužinskem gradu, ki ga je z nagovorom odprl organizator Marko Sladojević, takoj za njim pa so na oder stopili srbski princ, veleposlanik Bosne in Hercegovine v Sloveniji Milorad Živković v imenu predsednice Republike Srbske Željke Cvijanović, prvi svetovalec za kulturo na veleposlaništvu Republike Srbije Aleksandar Gatalica, Divna Obrenović kot predstavnica knjižnice Mihajlo Pupin, Jelena Medaković iz Mestnega muzeja Beograd in drugi.

Obrenović je izpostavila lik in delo srbskega fizika Mihajla Pupina, ki je bil po njeni oceni velik humanist in humanitarec. V luči tega so organizatorji pripravili tudi donatorski večer oziroma dobrodelno dražbo umetniških del, z namenom zbiranja sredstev za pomoč otroškim bolnišnicam v Ljubljani, Beogradu in Banja Luki. Slovesnost je vodila Nađa Higl, srbska svetovna prvakinja na 200 metrov prsno iz leta 2009.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje