Požar v Opatjem selu na slovenski strani omejen, na italijanski še ne

Slovenija 19. Jul 202214:23 > 22:57 0 komentarjev
Požar, kras
PROTEZIONE CIVILE GORIZIA/Facebook

Okoli 12. ure je zagorelo pod daljnovodom Miren–Opatje selo, povsem blizu lokacije, na kateri so se gasilci z ognjem borili v petek. Kot smo izvedeli na N1, so gasilci požar na slovenski strani omejili, a se še vedno širi proti Italiji, kjer je dopoldne tudi zagorelo na več krajih ob železniški progi.

Vodja intervencije Simon Vendramin je za N1 povedal, da so gasilci požar v Opatjem selu uspeli na slovenski strani omejiti, a da se počasi širi zahodno proti italijanski strani. “Tam je fronta požara še vedno odprta, a se ga trudimo omejiti,” je še dodal.

Na italijanski strani v bližini slovenske meje pa prav tako gori na več lokacijah.

Dodatno težavo in skrb gasilcem na goriškem delu Krasa povzroča hujša okvara na vodovodnem omrežju Opatje Selo–Sela na Krasu. Kot so zapisali v regijskem štabu CZ, to pomeni, da so vsi hidranti na tem območju, kjer so se gasilske enote doslej oskrbovale, ostali brez vode. Vodo za gašenje bodo zdaj gasilci vozili s cisternami predvsem iz Mirna, prav tako bodo morali s cisternami dovažati vodo na heliport za polnjenje odvzemnih mest – bazenov za helikopterje.

Požar, ki je izbruhnil v nedeljo v goriškem delu Krasa, pa je pod nadzorom. Kot so opozorili na današnji novinarski konferenci, je pred gasilci še veliko dela na terenu in pozornega spremljanja stanja na skoraj 400 hektarjih, ki jih je zajel požar.Vendramin je povedal, da je na terenu še vedno približno 200 gasilcev, ki so tudi ponoči varovali požarišče, danes pa nadaljujejo čiščenje roba in zalivanje požarišča. Kot je dejal, sicer še vedno nekoliko piha, vendar ni pričakovati, da bi to lahko povzročilo resne težave. “Razmere so pod nadzorom,” je zagotovil. Tudi v prihodnjih dneh bodo tam zagotovili požarno stražo, je še zagotovil Vendramin.

Požar, ki je v nedeljo dopoldne izbruhnil na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, se je v noči na ponedeljek zaradi močne burje širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem le uspelo zaustaviti dobrega pol kilometra pred prvimi hišami. Samo v ponedeljek so na območju blizu požara odstranili 49 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, med njimi več kot 200 kilogramov težko mino iz prve svetovne vojne.

Prebivalce pozivajo, naj zaprejo okna

Regijski štab Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko poziva prebivalce Nove Gorice in bližnje okolice, Goriških Brd in spodnjega dela Posočja, naj ostanejo doma in ne odpirajo oken. Težave bi jim namreč lahko povzročil gost dim iz več okoliških požarišč. “Gost in dražeč dim, ki otežuje dihanje, je prineslo s številnih požarišč predvsem z italijanske strani meje. Zato regijski štab CZ priporoča ljudem, da ostajajo v zaprtih prostorih in ne odpirajo oken, dokler se ne bodo stvari vsaj malce umirile,” je povedal tiskovni predstavnik regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Ervin Čurlič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!