Požar na Krasu razkril 220 kilogramov težko mino iz prve svetovne vojne

Slovenija 18. Jul 202218:24 > 19:03 0 komentarjev
mina, kras
Darko Zonjič

Med gašenjem ponedeljkovega požara na goriškem Krasu je gasilcem preglavice povzročalo veliko število neeksplodiranih ubojnih sredstev na tem območju. Pripadniki enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so jih zgolj danes našli 48, med njimi več kot 200 kilogramov težko mino iz prve svetovne vojne.

Z ognjem, ki se je razplamtel na goriškem Krasu, se je borilo več kot 400 gasilcev.

Na pomoč je prišlo pet helikopterjev, po dva Slovenske vojske in Civilne zaščite sosednje Furlanije-Julijske krajine ter še helikopter slovenske policije. Kot nam je sporočil direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But, so na kraju začeli izvajati čiščenje robov požarišča.

Zaradi velikega števila neeksplodiranih ubojnih sredstev so bili na terenu tudi pirotehniki. Preko noči je bilo slišati več detonacij, po besedah poveljnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi bojnimi sredstvi Darka Zonjiča so v nedeljo detonirali 30 eksplozivnih sredstev, proti večeru tudi štiri močnejše.

mina, kras
Darko Zonjič

Našli mino iz prve svetovne vojne

Kot je za N1 še povedal Zonjič, so v času gašenja na območju požara našli 48 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, skupno težkih preko 600 kilogramov. Več kot tretjino te teže predstavlja zgolj ena metna mina iz obdobja prve svetovne vojne.

Med prečesavanjem območja so pirotehniki našli 220 kilogramov težko metno mino kalibra 150 milimetrov iz obdobja prve svetovne vojne. Mino so že varno odstranili in jo uskladiščili. V skladišču bo počakala vse do takrat, ko jo varno detonirajo na poligonu.

mina, kras
Darko Zonjič

Kot je pojasnil Zonjič, mine takšnega kalibra na dotičnem območju niso nič neobičajnega, kar pa je nenavadno, pa je to, da so mino našli zelo blizu površja. Tako velike mine so običajno globoko v zemlji, dotična mina pa se je nahajala le pol metra pod površino, pri čemer je en del celo molel iz tal.

Če mine ne bi pravočasno našli in odstranili, bi lahko po besedah Zonjiča prišlo do “katastrofe”. Da se takšnim situacijam izognejo, morajo gasilci po navodilu enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi gasiti na primerni varnostni razdalji. To pomeni, da gasilci niso hodili v notranjost požara, temveč so zmeraj gasili na njegovem obrobju. Ker je bilo gašenje požara zato oteženo, je bila, tako Zonjič, pomoč helikopterja še posebej dobrodošla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!