Na Štajerskem in v Prekmurju brez elektrike več kot 17.000 odjemalcev

Slovenija 25. Jul 202309:09 > 14:17 0 komentarjev
omrežje elektrika daljnovod
Žiga Živulović jr./Bobo

Hudo včerajšnje neurje je veliko preglavic povzročalo tudi na električnem omrežju. Na Štajerskem in v Prekmurju je brez elektrike več tisoč odjemalcev.

Nočno nevihtno dogajanje je povzročilo nekaj nevšečnosti v oskrbi z električno energijo na območju družbe Elektro Maribor. Na Štajerskem in v Prekmurju je bilo tako ob 12.30 brez elektrike več kot 17.000 odjemalcev. V več krajih je podrlo drevesa in odkrilo strehe, med drugim na stavbi kmetijske fakultete v Pivoli in cerkev v Kungoti in Sveti Trojici v Slovenskih goricah.

Kot so povedali v družbi Elektro Maribor, se stanje na terenu stalno spreminja, saj se nestanovitno vreme nadaljuje. Medtem ko je bilo zjutraj zaradi prekinjenih povezav na omrežju brez napajanja z električno energijo okoli 7600 odjemalcev, so jih do poldneva našteli že okoli 22.300. Do 12.30 so uspeli to število zmanjšati na okoli 17.300.

Na območju mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje so nujna posredovanja že ves dan, klicem na pomoč po besedah vodje izpostave Ivanke Grilanc ni videti konca. Do poldneva so zabeležili že okoli 250 intervencij, vezanih na škodo po neurju, in sicer v 19 od skupno 22 občin, ki jih pokriva ta izpostava.

Vetrolomi in zaliti prostori

V Mariboru je bilo med drugim več primerov črpanja vode iz prostorov zaradi dviga podtalnice in posredovanja zaradi odkritih streh objektov, pa tudi padca drevesa na hišo in eno od osnovnih šol. V Šentilju se je sprožil plaz, ki ogroža hišo, v Sveti Ani je veter podrl veliko število dreves, je povedala Ivanka Grilanc.

O vetrolomu med drugim poročajo še iz Hoč, Puconcev, Rogašovcev in Lenarta. Nekaj težav so imeli v osnovni šoli v Negovi, kjer so po besedah ravnatelja Mateja Kranerja zaradi močnega vetra nekoliko zamakala streha in okna. Vse so že pobrisali, večje škode ni, je povedal za STA.

Po besedah vodje ptujske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Draga Murka je močan veter podrl več dreves na območju občin Sveti Andraž v Slovenskih goricah in Juršinci.

Vodja centra za obveščanje Murska Sobota Primož Senčar je povedal, da so na njihovem območju danes našteli že več kot 200 dogodkov in še vedno se vrstijo klici. V več krajih je močan veter odkril strehe objektov in podrl drevesa na ceste in dovozne poti, bilo je tudi nekaj zalitih kleti in padcev električnih drogov.

Zaradi napovedanih novih neurij s točo so iz mariborskega nakupovalnega središča Europark sporočili, da bo njihova parkirna hiša danes odprta vso noč. Tako že več let omogočajo brezplačno parkiranje ob vremenskih nevšečnostih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!