Janša: Notar potrdil, da Đuđić deluje skladno s pravili

N1 video 12. Apr 202206:11 > 18:04 6 komentarjev
Janša
Matija Sušnik/DZ

Na preiskovalni komisiji o domnevno nezakonitem financiranju SDS se je nadaljevalo pričanje premierja Janeza Janše. Povedal je, da je deleže podjetja Nova hiša kupil ob ustanovitvi, svoj vpliv na vsebino pa je ocenil, kot sorazmeren z deležem. Glede posojila, ki ga je SDS najela pri Dijani Đuđić, pa je povedal, da je notar potrdil, da Đuđić deluje skladno s pravili. "Kaj je Dijana Đuđić počela prej ali kasneje, ni naša stvar," je še rekel premier.

Pred preiskovalno komisijo državnega zbora o domnevnem nezakonitem financiranju SDS se je nadaljevalo zaslišanje premierja in predsednika SDS Janeza Janše.

Premier je povedal, da je delnice podjetja Nova hiša, ki izdaja spletno stran Nova24TV, kupil, ko se je podjetje ustanovilo in ostaja solastnik tega podjetja. Vrednost investicije je ocenil na nekaj tisoč evrov. “Nobenih koristi nismo imeli od tega, tudi ob predstavitvi projekta so nam rekli, da bo nekaj časa izguba,” je povedal. Na vprašanje Marka Koprivca (SD), ali ima vpliv na ustvarjanje vsebin teh medijev, je odgovoril: “Moj vpliv je sorazmeren z mojim deležem.” Njegov delež je 0,1-odstoten.

“SDS se ne financira iz tujine in se ne financira nezakonito,” je rekel Janša. Na očitke, da obstajajo resni indici, da bi se lahko SDS prek medijev financirala iz Madžarske, pa je Janša odgovoril, da mora dokaze predložiti tisti, ki obtožuje. Janša je primerjal tuja vlaganja v medijski prostor: navedel je, da je Madžarka v Novo24TV vložila 850 tisoč evrov, Češka pa v medijsko hišo Proplus 200 milijonov evrov.

“Kaj je Dijana Đuđić počela prej ali kasneje, ni naša stvar”

Poslance je zanimal tudi kredit, ki ga je SDS najel pri Dijani Đuđić. “SDS je kredit najela v Sloveniji, od osebe, ki je imela slovensko davčno številko, in za katero je notar potrdil, da deluje v skladu s pravili,” je povedal Janša. Večkrat je poudaril, da so najem tega posojila pristojni preiskali, a da je morala stranka kazen plačati zgolj za prekršek zaradi višine kredita. Prvak SDS je dejal, da se operativno z najemom kredita ni ukvarjal. “Kaj je Dijana Đuđić počela prej ali kasneje, ni naša stvar,” je še povedal premier.

Dijano Đuđić je Janša prvič srečal ob podpisu pogodbe pri notarju. Janša je večkrat ponovil, da prvič sliši za sliko njega in Đuđić. “Velikokrat se slikam z ljudmi in ne vem, kdo so,” je dodal.

Zanikal je, da bi mu posojilo pri Đuđić predlagal Rok Snežič. “Če se ne motim, je tudi sam to javno zanikal,” je dodal. V tistem času je moral vse finančne pogodbe po statutu stranke podpisati predsednik, kasneje so to spremenili. Skladno s pogodbo je morala Đuđić, tako Janša, posoditi lastna sredstva.

Po tem, ko se je Janša odgovorom na nekaj vprašanj izognil, je Janja Sluga (poslanska skupina nepovezanih poslancev), predlagala, da se tudi ta priča denarno kaznuje.

Janša marca zanikal, da bi SDS vplivala na poslovanje NTV24

Janša je pred komisijo 3. marca med drugim zanikal, da bi SDS v preteklosti kakorkoli vplivala na poslovanje podjetja NTV24, saj gre za delniško družbo, in podjetje Nova hiša, ki izdaja portal Nova24tv.si.

Kot je dejal, se ne spomni, da bi o posojilu Dijane Đuđić stranki SDS razpravljali na kateremkoli od organov stranke. Preiskovalna komisija pa je bila po njegovem mnenju ustanovljena, ker se je tranzicijska levica ustrašila, da bo njen medijski monopol v Sloveniji vsaj malenkostno ogrožen.

Zaslišanje je bilo zaradi Janševega odhoda na sejo vlade 3. marca prekinjeno. Nadaljevanje zaslišanja je bilo nato predvideno na seji konec marca, a je Janša odsotnost opravičil, sejo pa je predsednik komisije Gregor Perič (Konkretno) odpovedal. To je razburilo poslance dela opozicije, ki so ocenili, da gre za nagajanje in onemogočanje dela komisije, slišati je bilo tudi pozive k odreditvi prisilne privedbe.

Janša je tudi danes že ob prihodu na komisijo povedal, da ima za zaslišanje le eno uro časa. Uvodoma je zavrnil tudi očitke poslanca Koprivca, da naj bi z zadnje seje preiskovalne komisije pobegnil. “Na zadnji seji komisije sem vnaprej povedal, koliko časa imam, tudi danes je moj čas omejen, tako da prosim, da sprašujete stvari, ki se nanašajo na predmet akta, s katerim je bila preiskovalna komisija ustanovljena,” je med drugim dejal Janša.

Preiskovalna komisija DZ je danes zaslišala tudi Ajdo Brlec iz Telekoma Slovenije. Priča, ki se je seje komisije udeležila skupaj z odvetnikom Francijem Matozom, na večino vprašanj ni želela odgovarjati, češ da se nanašajo na čas zunaj obdobja, ki ga preiskuje preiskovalna komisija. Komisija bi morala danes zaslišati tudi predsednika uprave Telekoma Slovenije Cvetka Sršena, vendar se je Sršen zaradi bolezni opravičil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje