Janša o očitkih komisije glede financiranja stranke: SDS ravna zakonito

Slovenija 03. Mar 202207:29 > 13:13 11 komentarjev
Janez Janša
PROFIMEDIA

Pred preiskovalno komisijo DZ, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, tudi v primeru volilne kampanje SDS za državnozborske volitve leta 2018, je kot priča sedel predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša. Seja je bila po dveh urah prekinjena zaradi drugih delovnih obveznosti premierja.

Po uvodnih zapletih se je komisija začela s približno 20-minutno zamudo. Gregor Perič (Konkretno), predsednik komisije, je namreč napovedal, da bo Janša ob uvodni predstavitvi uporabil predstavitev v programu PowerPoint, temu sta nasprotovala podpredsednik komisije Jani Möderndorfer (LMŠ) in Marko Koprivc (SD), ki sta prošnjo premierja označila za poskus zavlačevanja. Perič je njuni zahtevi po umiku možnosti uporabe predstavitve ugodil.

Čeprav Janez Janša na večino vprašanj ni podal konkretnih odgovorov, se je njegov odgovor na vprašanja o povezavah z madžarskimi oligarhi, ki so blizu Viktorju Orbanu, pogosto glasil, da mu ime posameznika ni poznano oziroma da posameznika ne pozna, ne izključuje pa možnosti, da ga je že kje srečal. Prvak SDS je sicer večkrat zavrnil očitke glede financiranja stranke: “Računsko sodišče SDS pregleduje zelo resno in se vtakne v vsako malenkost. Če bi pri nas sodišče našlo to, kar so našli pri SD, torej da računi za volilno kampanjo niso bili plačani, bi bili deležni najostrejših sankcij. Računsko sodišče nam nikoli ni pogledalo čez prste in poslovanje vedno skrbno pregleduje. Stranka SDS ravna zakonito,” je prvak SDS odgovoril na vprašanje podpredsednika komisije Möderndorfer.

Prav tako je Janša dejal, da se SDS ne ukvarja s finančnimi in gospodarskimi zadevami, stranka pa lahko ima lastniške deleže v naložbah, ki jih ima že 30 let. “To ne pomeni, da se stranka ukvarja s poslovanjem, gre namreč za minimalne denarne tokove, stranka pa ni imela nobenih profitov.” Pojasnil je, da ima stranka SDS manjšinski delež v založbi Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija. O televiziji Nova24tv pa, da so lahko njene delnice kupovali vsi, tudi člani drugih strank in ne le člani SDS: “Kapitalsko smo bolj povezani z nacionalno televizijo kot pa z Nova TV ali Novo hišo,” je pojasnil Janša o plačevanju naročnine RTV Slovenija. Möderndorfer je Janšo spraševal tudi o spornem kreditu v vrednosti 450 tisoč evrov leta 2017, ki si ga je stranka izposodila pri Dijani Đučić, državljanke BiH in poslovne partnerice Roka Snežiča, stranka je nato sicer denar vrnila zaradi kršitve zakona o financiranju strank. O tem je Janša odgovoril, da so dobili opomin in nato kredit pojasnili, sam pa je le podpisal posojilno pogodbo pri notarju.

Zaslišanje je bilo zaradi Janševega odhoda na sejo vlade prekinjeno. “Jah, to je demokracija po janšistično,” je njegov odhod pokomentiral Koprivc. Predsednik komisije Perič pa napovedal, da bodo datum ponovnega zaslišanja poskušali uskladiti s kabinetom predsednika vlade.

S parlamentarno preiskavo sicer poslanci želijo ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.
Nekdanji prvi mož NKBM Aleš Hauc je pred komisijo že priznal, da bi na področju, ki se nanaša na preprečevanje pranja denarja, v banki lahko naredili več. Nekdanja pooblaščenka za preprečevanje pranja denarja v tej banki Vesna Rožanc pa je povedala, da je upravo banke več mesecev neuspešno opozarjala na sumljive transakcije, a da ji z upravo banke velikokrat ni uspelo vzpostaviti stika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje