Jurič dobil prvo denarno kazen v zgodovini preiskovalnih komisij

Slovenija 01. Mar. 202216:24 > 16:261 komentar
Delite:
Andrej Jurič
Foto: Borut Živulović/BOBO

Ljubljansko okrožno sodišče je potrdilo denarno kazen nekdanjemu v. d. generalnega direktorja policije Andreju Juriču, ki pred preiskovalno komisijo DZ ni želel odgovarjati na nekatera vprašanja, s čimer je oviral njeno delo. Komisija je za Juriča predlagala najnižjo globo, saj gre po besedah njenega predsednika Rudija Medveda za simbolno dejanje.

Jurič je pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, kot priča stopil novembra lani. Člani komisije so se med drugim osredotočili na vprašanja o imenovanju nekdanjih vodilnih kadrov v policiji ter preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v posebne delovne skupine.

Eno izmed njih, delovno skupino za migracije, je v času svojega vodenja policije ustanovil Jurič, ki pa na zaslišanju ni želel razkriti, s katerimi sodelavci se je posvetoval pri sestavi skupine. Pri tem odgovoru je vztrajal tudi po večkratnih pozivih članov preiskovalne komisije, da je na vprašanja dolžan odgovarjati.

Preiskovalna komisija je zato sklenila, da Juriča finančno kaznuje, o njihovi zahtevi pa je presojalo Okrožno sodišče v Ljubljani. Kot je pojasnil predsednik komisije Rudi Medved (LMŠ), je sodišče ugotovilo, da je ukrep komisije zakonit, saj Jurič kot priča na zaslišanju brez zakonskih razlogov ni hotel vsebinsko odgovarjati, kljub temu, da je bil poučen, v katerih primerih bi lahko odgovor odklonil. Sodišče je pritrdilo komisiji, da je odgovor na vprašanje, s kom se je posvetoval o sestavi delovne skupine za migracije, ena izmed ključnih zadev pri delu preiskovalne komisije ter da Jurič ovira delo preiskovalne komisije, je še pojasnil Medved.

Sodišče potrdilo višino denarne kazni

Sodišče je potrdilo tudi višino denarne kazni, ki jo je predlagala komisija. Gre za najnižjo možno denarno kazen v višini 245 evrov, saj gre po Medvedovih besedah “za simbolno dejanje, da preiskovalna komisija ne bo dovolila norčevanja iz njenega dela in izmikanja prič, kadar te pričajo po diktatu vodstva policije in politike”. Po Medvedovih besedah gre sicer za prvi primer, ko je katera koli preiskovalna komisija oglobila pričo.

Preiskovalna komisija je sicer pred kratkim tudi sklenila, da bo naznanila sum storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, državnega sekretarja Žana Mahniča in predsednika vlade Janeza Janšo. Prav tako bo ovadila generalnega direktorja policije Antona Olaja zaradi oviranja pravosodnih in drugih državnih organov, med njimi tudi preiskovalne komisije, in šikaniranja na delovnem mestu.

Komentari

Vaš komentar