Na razpisa za direktorja NIJZ sta se prijavila tudi Gabrovec in Eržen

Slovenija 08. Sep 202217:03 0 komentarjev
Branko Gabrovec
Borut Živulovič/Bobo

Na razpisa za generalnega in strokovnega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sta prispeli po dve prijavi. Prijavila sta se tudi v. d. generalnega direktorja Branko Gabrovec in v. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen.

Na razpis za generalnega direktorja NIJZ sta prispeli dve prijavi, prav toliko na razpis za strokovnega direktorja NIJZ, so STA sporočili z inštituta. Na prvi razpis se je prijavil tudi zdajšnji v. d. generalnega direktorja Branko Gabrovec, na drugi razpis pa zdajšnji v. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen, sta potrdila za STA.

Prejšnji direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je na vprašanje STA, ali je oddal prijavo na katerega od razpisov, odgovoril, da tega ne komentira.

Z NIJZ so pred tem sporočili, da bodo osebni razgovori s kandidati za generalnega in za strokovnega direktorja potekali na seji sveta zavoda, ki bo 15. septembra.

Kandidati so lahko prijavo na razpisa za strokovnega in za generalnega direktorja NIJZ oddali do prejšnjega petka do 12. ure. Gre za prvi razpis za generalnega in za strokovnega direktorja NIJZ po prehodu na dvotirno vodenje zavoda.

Kot je razvidno iz preteklega razpisa, morajo imeti kandidati za generalnega direktorja ustrezno izobrazbo, najmanj pet let delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja vodenja in upravljanja ter aktivno znati najmanj en svetovni jezik. Kandidaturi pa morajo priložiti tudi program dela in razvoja zavoda za obdobje njegovega mandata. Mandat generalnega direktorja traja pet let.

Enako dolg je mandat strokovnega direktorja. Kandidati za strokovnega direktorja morajo imeti ustrezno izobrazbo, najmanj pet let delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja strokovnega vodenja, zaželeno pa je znanje vsaj enega svetovnega jezika. Tudi oni so morali kandidaturi priložiti program dela in razvoja zavoda za obdobje njegovega mandata.

Krek odstopil po “po mesecu neznosnih političnih pritiskov”

Trenutno funkcijo v. d. strokovnega direktorja opravlja Ivan Eržen, funkcijo v. d. generalnega direktorja pa Branko Gabrovec. Svet zavoda je Gabrovca na ta položaj imenoval po odstopu prejšnjega direktorja NIJZ Kreka.

V medijih so 3. junija zaokrožile informacije, da namerava Krek podati svoj odstop. Krek je tedaj za STA povedal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, ampak na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je večkrat pojasnil, da Krek ne uživa njegovega zaupanja. Konec junija je nato Krek odstopil s položaja. V odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, je zapisal, da je odločitev sprejel “po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali” nad njim po menjavi vlade. Meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo NIJZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!