Na teh lokacijah bodo policisti danes merili hitrost

Slovenija 23. Mar 202215:48 > 24. Mar 2022 07:24 1 komentar
radar
Srdjan Živulović/BOBO

V četrtek, 24. marca, bodo policisti na okoli 600 lokacijah po vsej državi izvedli maraton nadzora hitrosti. Nadzor bo potekal med 6. uro zjutraj in 18. uri popoldne. Objavljamo seznam lokacij, na katerih bo policija merila hitrost.

V četrtek bo na okoli 600 lokacijah po vsej državi potekal poostren policijski nadzor nad hitrostjo. “To pomeni, da lahko vozniki v Sloveniji na ta dan pričakujejo, da jih bodo policisti ustavili in kontrolirali,” je sporočila policija. Kot so še zapisali, tokratna akcija poteka v praktično vseh državah Evropske unije.

Lokacije meritev hitrosti: preverite, na katerih lokacijah bodo policisti v četrtek merili hitrost

Na policiji pravijo, da je maraton nadzora hitrosti praksa že zadnjih nekaj let. Z okrepitvijo nadzora nad prehitrimi vozniki in javno objavo točnih lokacij vseh meritev želijo v slovenski policiji tudi tokrat pokazati, da je njihova želja delovati predvsem preventivno in doseči, da bi vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo prispevali k varnejšim cestam.

Promet bo nadziralo 188 policistov

V tokratnem nadzoru bo sodelovalo 188 policistov, ki bodo pri tem uporabljali vsa razpoložljiva sredstva. Občasno se jim bodo pridružile tudi ostale patrulje, ki bodo nadzor izvajale ob rednem delu, v okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki poteka cel teden, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

“Maraton nadzora hitrosti bomo v Sloveniji tokrat izvedli že osmo leto zapored. Izkušnje iz preteklih let kažejo, da policisti na dan nadzora ugotavljamo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 odstotka voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljamo okrog 8 odstotkov prekoračitev,” pravijo na policiji.

Dodali so, da osnovni namen nadzora ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. “Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da bi vozniki v pričakovanju kontrol vozili nerazumno počasi in s tem ovirali promet. Od voznikov torej pričakujemo, da poznajo omejitve hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo tudi takrat, ko ni nadzorov,” še pravijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.