Na Tolminskem imajo le en dan, da se po ujmi pripravijo na novo močno deževje

Slovenija 01. Nov 202312:58 0 komentarjev
tolmin, poplave
Foto: tolmin.si

Vreme te dni ne prizanaša prebivalcem Severne Primorske. Na današnji praznik so priprave na jutrišnje vnovično močno deževje v polnem teku.

Vreme te dni ne prizanaša prebivalcem Severne Primorske. Že v petek je moralo domove zapustiti nekaj družin iz Baške grape, včeraj sta plazova zasula še dve hiši.

Današnji dan je vremensko miren, a dolgo ne bo trajalo, napovedujejo vremenoslovci. Ekipe na terenu in številni prebivalci na najbolj ogroženih lokacijah na Tolminskem so današnji praznični dan izkoristili za priprave na novo poslabšanje, napovedano za jutri. Padavine naj bi se po zadnjih napovedih tam začele krepiti popoldne in nato vztrajale vso noč, ponehale pa šele do petkovega popoldneva.

“Jutri k nam prihajajo štiri dodatne gasilske enote, okrepljene policijske patrulje s terenskimi vozili, ekipa Slovenske vojske s težko gradbeno mehanizacijo in dodaten zasebnik z ustrezno opremo. Enote bodo razpršene po naseljih in pripravljene na morebitne podore ali usade, ki bi zaprli ceste in povezave,” je poudaril župan Tolmina Alen Červ. “Za evakuirane prebivalce se bo aktivirala nacionalna enota Rdečega križa za nastanitve,” je še dodal.

Župan si je s predstavniki podjetja Hidrotehnik ogledal tudi hudournik na Kneži, v strugi katerega bodo izvedli preventivne ukrepe in tako poskusili preprečiti prelivanje vode med hiše. Pri mali hidroelektrarni Klavže so namestili zaščito na zunanjo stran odbojne ograje ceste, ki bo preprečevala vdor vode na cesto in od tam v hiše.

tolmin, poplave
Foto: tolmin.si

Na napovedano poslabšanje so pripravljene tudi ekipe Zdravstvenega doma Tolmin. Jutri dopoldne bosta zdravnik in diplomirana medicinska sestra opravila vizito v domovih upokojencev v Podbrdu in na Petrovem Brdu, popoldne in ponoči pa bo v Podbrdu reanimacijsko vozilo z zdravnikom in dvema reševalcema, so napovedali pristojni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!