Nova realnost: samo danes bo mirno, že jutri znova na obzorju črni oblaki

Slovenija 01. Nov 202309:38 3 komentarji
vreme, neurje, Slovenija
Profimedia

Današnja sreda bo mirna, napovedujejo vremenoslovci, že jutri pa nas čaka nova fronta in nato v nedeljo še ena. Velika količina padavin in močan veter bosta ogrožala predvsem prebivalce severozahoda in jugozahoda države.

Močno deževje, veter in možne poplave ter nadpovprečne temperature – to je nova oktobrska realnost podnebne krize. V petek je voda razdejala Baško grapo, morje je poplavilo obalo, s strahom pa so v naraščajoče reke zrli tudi v opustošeni Savinjski dolini in na Kamniškem.

Poleg več sto slovenskih podnebnih beguncev, ki so avgusta ostali brez strehe nad glavo, so plazovi v teh dneh z domov pregnali še nekaj družin.

Torek je na srečo minil mirneje od napovedi, poleg nekaterih hudournikov je v manjšem obsegu poplavila še Kolpa. Največ padavin je padlo na severozahodu in na jugu Slovenije. Več kot 150 mm dežja je padlo na Voglu (165 mm) in v Osilnici (153 mm).

Današnja sreda bo mirna, napovedujejo vremenoslovci, že jutri pa nas čaka nova fronta in nato v nedeljo še ena.

Danes bo povečini sončno, po nižinah dopoldne marsikje megleno. Popoldne se bo od jugozahoda oblačnost povečala, na Primorskem in Notranjskem že lahko rahlo dežuje. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 19 °C. Ponoči bodo na jugu Slovenije nastale rahle padavine, ki bodo do jutra že ponehale. Jutri bo v vzhodnih krajih dokaj sončno, na zahodu pa povečini oblačno z dežjem, ki se bo čez dan krepil. Spet bo pihal jugozahodni veter. 

“Največ padavin lahko v petek pričakujemo na zahodu, tudi do 100 mm,” je za N1 napovedal dežurni meteorolog Arso Uroš Strajnar. Drugod jih bo padlo precej manj, okrog 50 mm. “Meja sneženja bo na okrog 1500 metrov nad morjem, tako da bo del padavin tudi v obliki snega,” je dodal Strajnar.

Velika količina padavin in močan veter bosta ogrožala predvsem prebivalce severozahoda in jugozahoda države. Za petek je tako zahod države obarvan oranžno, ostala Slovenija pa rumeno. Vremenska opozorila bodo sproti prilagajali glede na izračune.

Hidrološko stanje in napoved: Drava in Krka se razlivata v manjšem obsegu. Drava upada, Krka pa ima ustaljen pretok in bo danes popoldne začela upadati. Pretoki večine rek se počasi zmanjšujejo ali pa so ustaljeni. Reke v Pomurju ter Pesnica imajo srednje pretoke, drugod so pretoki rek veliki. Danes in jutri dopoldne se bodo pretoki rek zmanjševali. Jutri popoldne pa bodo reke najprej na zahodu začele naraščati, kasneje tudi v osrednji Sloveniji. Ob nočni plimi s četrtka na petek bo morje ob slovenski obali poplavljalo.

Za nedeljo vremenoslovci napovedujejo še eno fronto z obilnimi padavinami.

Oktobra letos je v Sloveniji padel nov temperaturni rekord, v Dobličah pri Črnomlju so izmerili 31,3 stopinje Celzija. Morje ob slovenski obali ima trenutno še vedno okrog 20 °C.

Leto 2023 bo, kot kaže zdaj, v analih zabeleženo kot najtoplejše leto, odkar obstajajo uradne meritve. Do vključno septembra je bila po podatkih evropskega programa Copernicus povprečna svetovna temperatura letos za 1,4 °C višja od povprečja predindustrijske dobe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje