Nacionalni svet za kulturo v svet RTVS imenoval Igorja Prassla in Aleša Novaka

Slovenija 22. Feb 202314:22 1 komentar
Igor Prassel, Aleš Novak
Igor Prassel in Aleš Novak (Vir: Žiga Živulović jr./BOBO)

Nacionalni svet za kulturo je v svet RTV Slovenija imenoval diplomiranega novinarja Igorja Prassla in diplomiranega gledališkega in radijskega režiserja Aleša Novaka. Njuno imenovanje naj bi bilo v uradnem listu objavljeno še danes.

Ker ustavno sodišče imenovanja članov sveta RTVS ni zadržalo, se ta nadaljujejo. Tako je nacionalni svet za kulturo imenoval dva predstavnika javnosti, ki bosta v skladu z žrebom v svetu RTVS dve leti.

Preberite še: Ustavno sodišče zadržalo tri člene novele zakona o RTVS. Kakšne bodo posledice

Za imenovanje dveh članov je nacionalni svet za kulturo prejel šest predlogov: dva so poslale organizacije s področja avdiovizualnega sektorja, štiri pa kulturne in umetniške organizacije.

Preberite še: Odbor za kulturo: Ustavna pobuda vodilnih na RTVS je neutemeljena

Na predlog Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki združuje sedem reprezentativnih združenj, je nacionalni svet za kulturo v svet RTVS imenoval diplomiranega novinarja Igorja Prassla. Kot so zapisali, je Prassel svobodni novinar, urednik filmskih programov in producent, specializiran za področje stripa, animiranega filma in filma. Navedli so še, da je programski direktor in eden od producentov Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka ter urednik filmskega programa in vodja programskega oddelka Slovenske kinoteke. Na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici predava predmet teorija in zgodovina animiranega filma.

RTV Slovenija
Borut Živulovič jr./BOBO

Preberite še: Sindikati na RTV Slovenija bi lahko prihodnji teden zaostrili stavko

Na predlog Slovenskega narodnega gledališča Maribor pa je nacionalni svet za kulturo v svet RTVS imenoval diplomiranega gledališkega in radijskega režiserja Aleša Novaka, umetniškega direktorja Festivala Borštnikovo srečanje. “Preden je prevzel umetniško vodenje Borštnikovega srečanja, je bil Aleš Novak med letoma 2007 in 2018 direktor javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor, vodja Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, vršilec dolžnosti programskega direktorja Evropske kulturne prestolnice Maribor 2012 in direktor Javne agencije za knjigo,” so zapisali v nacionalnem svetu za kulturo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje