V državnem zboru podporo dobili še štirje ministrski kandidati

Slovenija 13. Jan 202307:21 > 17:14 2 komentarja
Državni zbor
Žiga Živulović jr. /BOBO

Pred pristojnimi delovnimi telesi državnega zbora so se danes predstavili še štirje kandidati za ministre v nekoliko preoblikovani vladi Roberta Goloba. Skupaj s petimi kandidati, ki so zaslišanja pred poslanci uspešno opravili v četrtek, bodo v DZ najverjetneje zaprisegli na redni januarski seji, ki se začne 23. januarja.

Spremenjeni zakon o vladi, ki je bil po potrditvi na novembrskem referendumu uveljavljen tik pred koncem leta 2022, prinaša tri nova ministrstva – za visoko šolstvo, znanost in inovacije, za okolje, podnebje in energijo ter za solidarno prihodnost.

Štirim ministrstvom se ob tem spreminjajo pristojnosti in imena, dve vladni službi pa postajata ministrstvi.

Kandidat za ministra za solidarno prihodnost je Simon Maljevac, ki se je zjutraj predstavil pred člani odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Med ključne naloge je postavil zagotovitev kakovostne in pravične dolgotrajne oskrbe, ki bo v ospredje postavila posameznika, varen in dostopen dom, ki bo dosegljiv vsakomur, in udeležbo zaposlenih, ki bodo sodelovali pri upravljanju, lastništvu in dobičku podjetij.

Preberite še: Zaslišanje Simona Maljevca: Stanovanje mora biti ključna dobrina

Bojan Kumer, ki je doslej vodil ministrstvo za infrastrukturo, bo po novem minister za okolje, podnebje in energijo. Danes je napovedal razogljičenje javnega potniškega prometa in spodbude za posodabljanje voznega parka državljanov. Na področju energetike je kot enega ključnih poudarkov izpostavil zagotavljanje cenovno dostopne energije.

Preberite še: Kumer: Smo med najuspešnejšimi po zagotavljanju cenovno dostopne energije

Bojan Kumer
PROFIMEDIA

Na seji odbora za gospodarstvo se je medtem predstavil dosedanji minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki mu bo po novem zaupano vodenje ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Gospodarstvo je po Hanovi oceni v dobri kondiciji, ob tem pa obljublja, da ministrstvo gospodarstva ne bo pustilo samega. Združitev resorjev gospodarstva, turizma in športa je ocenil za prelomno.

Preberite še: Han: Ministrstvo gospodarstva ne bo pustilo samega

Na skupni seji s člani odbora za zadeve EU pa so člani odbora za gospodarstvo prisluhnili kandidatu za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandru Jevšku, zdajšnjemu vodji službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Jevšek je na zaslišanju poudaril, da je za zagotovitev skladnega regionalnega razvoja je potrebna takojšnja vzpostavitev strategije, katere cilji bodo podlaga za delo ministrstev in regionalnih ravni. S področja kohezijske je izpostavil nujnost takojšnjega ukrepanja za črpanje sredstev iz tekoče finančne perspektive.

Preberite še: Kandidat za ministra Jevšek izpostavil nujnost skladnega regionalnega razvoja

Aleksander Jevšek
Borut Živulović/BOBO

V četrtek so zaslišanja pred poslanci uspešno opravili kandidati za ministra za vzgojo in izobraževanje Darjo Feldo, za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, za ministrico za infrastrukturo Alenka Bratušek, za ministra za naravne vire in prostor Uroš Brežan ter za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje