Nagrada novinarki N1 za razkrivanje nasilja na ljubljanski psihiatriji

Slovenija 15. Feb 202413:13 2 komentarja
Nagrada Barbara
Novinarka N1 Barbara M,. Smajila je prejela nagrado Renate Ažman, ki jo podeljuje društvo Poglej! (Foto: >Erik Koletnik/FACEBOOK)

Novinarka N1 Barbara M. Smajila je zaradi razkrivanja nasilja na ljubljanski psihiatriji postala prva prejemnica nagrade Renate Ažman za izjemne dosežke na področju duševnega zdravja, ki jo podeljuje društvo Poglej!.

Včeraj je društvo Poglej!, ki ozavešča o nujnosti sistemskih sprememb na področju psihiatrične obravnave, prvič podelilo nagrado Renate Ažman za izjemne dosežke na področju duševnega zdravja. Prejela jo je novinarka N1 Barbara M. Smajila, ki je zadnje leto v seriji člankov v rubriki Poglobljeno razkrivala nasilje na ljubljanski psihiatriji.

“Počaščena sem, da sem prva prejemnica plakete, ki jo je društvo Poglej! posvetilo Renati Ažman. Priznanje je zame še posebej dragoceno, ker so mi ga podelili uporabniki psihiatrije – torej tisti, zaradi katerih v prvi vrsti pišem te članke,” je ob prejetju nagrade povedala Smajila in dodala, da si želi, da bi dosje prispeval k spremembam v Psihiatrični kliniki Ljubljana pa tudi v drugih psihiatričnih ustanovah. Žal za nasilje ni odgovarjal še nihče, odzivanje pristojnih pa je mlačno, zlasti odzivanje ministrstva za zdravje, je dejala naša novinarka Barbara M. Smajila. “Za zaščito žrtev ni bilo narejenega nič.”

“Kljub temu verjamem, da smo s temi razkritji pričevanj o zlorabah dregnili v nedotakljivost te in drugih totalnih ustanov in opolnomočili žrtve, ki so bile doslej nevidne. Verjamem, da bodo spremembe – prej ali slej – neizogibne,” je zaključila.

Razkrivanje Barbare M. Smajila na N1 se je začelo s člankom Kaj se dogaja na Psihiatrični kliniki v Ljubljani? Razkrivamo poročila o nasilju, v katerem je popisala nedopustno nasilje nekaterih zaposlenih do pacientov ljubljanske psihiatrične klinike. V društvu Poglej! so o prispevku zapisali, da je novinarka z njim razkrila stvari, ki so bile uporabnikom in zaposlenim v psihiatričnih ustanovah že dolgo jasne, a kljub temu ni bilo sprememb.

Vrsta člankov Barbare M. Smajila pa je pokazala tudi, da nasilje nad pacientkami in pacienti na psihiatriji nikogar zares ne zanima in ga tudi nihče ni pripravljen zares končati, so še zapisali v društvu.

Kdo je bila Renata Ažman?

Renata Ažman je bila ob Tonetu Vrhovniku Straki soustanoviteljica društva Poglej!, ki že vrsto let opozarja na sistemske nepravilnosti pri obravnavi in zdravljenju na področju duševnih bolezni, obenem pa gre tudi za nekakšno platformo za različne oblike pomoči in samopomoči, ki jim danes rečemo ‘vrstniška podpora’.

Ažman se je na ljubljanski psihiatriji prvič znašla leta 1993, nato pa s pisanjem poskušala premagati svoje demone, so razložili v društvu. V času svojega življenja je izdala tri knjige, najprej je leta 2007 izšla Depra, štiri leta kasneje Itaq, leta 2014 pa njeno zadnje delo, napisano v angleškem jeziku, z naslovom Yoyo. Leta 2015 je storila samomor. Včeraj, 14. februarja, bi Renata Ažman praznovala 60. rojstni dan.

Telefoni za pomoč v stiski:

  • Zaupni telefon Samarijan: 116 123 (anonimno na voljo 24 ur na dan)
  • SOS-telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja:  080 11 55 (anonimno na voljo 24 ur na dan)
  • Klic v duševni stiski: (01) 520 99 00  (na voljo med 19. in 7. uro)
  • Ženska svetovalnica – krizni center: 031 233 211 (na voljo 24 ur na dan)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje