Napad na dekle v Celju: žrtev je strah, ker se grožnje nadaljujejo

Žrtev nasilja
PROFIMEDIA

Potem ko so se pretekli konec tedna nad mladoletnim dekletom na strehi celjskega nakupovalnega centra znesle mladoletnice in jo fizično napadle, je žrtev v pogovoru za 24ur.com povedala, da jo je še vedno strah, saj se grožnje nadaljujejo. Pravi, da so se ji opravičili le starši nekaterih deklet ter dve mladoletnici, ki "ne želita imeti opravka s policijo".

V javnosti so na začetku tega tedna zakrožili posnetki medvrstniškega nasilja, ki se je odvilo na strehi celjskega nakupovalnega centra. Tam so mladoletnice napadle dekle. Večja skupina otrok je dogajanje snemala, napadenemu dekletu pa na pomoč ni priskočil nihče.

Žrtev je za 24ur.com povedala, da jo je še vedno strah, tako v šoli kot zunaj šole. Po dogodku sta ji pisali dve dekleti, vpleteni v napad, in se ji opravičili, ker ne želita imeti opravka s policijo. Od tistih, ki so dekle pretepale, se ni osebno opravičila nobena. “So se pa opravičili starši nekaterih deklet, ki so sodelovala v pretepu. Po drugi strani pa so me nekatere sošolke še po dogodku spet zmerjale v šoli in bile nesramne. Pojavljajo se tudi grožnje, da bodo obračunali z mano, če bodo koga zaradi incidenta doletele sankcije,” je povedalo napadeno dekle.

Policija je v preiskavi doslej identificirala pet mladoletnih osumljencev kaznivega dejanja nasilništva. Ob tem so opozorili, da je eno od kaznivih dejanj, ki ga preiskujejo, tudi neupravičeno slikovno snemanje. Kazenske ovadbe grozijo tudi tistim, ki objavljajo osebne podatke vpletenih mladoletnikov.

Na nasilje v Celju se je odzvala tudi predsednica Nataša Pirc Musar, ki je dejala, da je ta grozljivi dogodek zadnji alarm, da ukrepamo. “Osupla sem, da nihče od prisotnih deklet in fantov ni posredoval, raje so snemali in še dodatno ščuvali k nasilju. To me iskreno zelo skrbi in boli,” je izpostavila Pirc Musar.

Dodala je, da nas mora biti strah družbe, ki bi bila do te mere anemična, da bi medvrstniško nasilje postalo vsakdan naših ulic.

Omejevanje nasilja je naša skupna odgovornost

Varuh človekovih pravic Peter Svetina in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda sta na srečanju poudarila ničelno toleranco do nasilja med mladimi v šolah. V pogovoru sta posebno pozornost namenila nasilju med mladimi v šolah, ki prinaša številne negativne posledice za posameznike, šolsko skupnost in družbo kot celoto. Strinjala sta se, da je prvi korak ozaveščanje o tem nesprejemljivem vedenju, ki ga žal še vedno prepogosto pometemo pod preprogo, so v sporočilu za javnost zapisali pri Varuhu.

Svetina je poudaril, da je do tovrstnega nasilja treba vzpostaviti ničelno toleranco in da je njegovo omejevanje naša skupna odgovornost. Učitelje, strokovne svetovalce na šoli in druge odrasle, ki delajo z otroki, je treba opolnomočiti za pravočasno prepoznavanje medvrstniškega nasilja, ki vključuje tudi ustrahovanje, trpinčenje, žaljenje in socialno izključitev šibkejših otrok s strani močnejših, je izpostavil. “Pomembno je, da se odrasli odzovemo in znamo ukrepati, če se mladi znajdejo v primežu medvrstniškega ali spletnega nasilja,” je dodal.

Nasilje je treba nemudoma prijaviti in sankcionirati, saj gre za nedopustno, škodljivo in kaznivo dejanje, ki ga ne smemo le nemo opazovati, poudarja varuh. Pomembno je, da žrtvi prisluhnemo, jo zaščitimo in ji nudimo podporo. Ob tem je potrebno zavedanje, da je za nasilje vedno odgovorna oseba, ki nasilje povzroča, ne glede na to, kaj je žrtev rekla, storila ali ni storila. “Zagotovo pa je ključno za preprečevanje in naslavljanje nasilja tudi podpora žrtvam v postopkih,” je na srečanju izpostavil Svetina.

V času pandemije se je interakcija med mladimi preselila v kibernetični prostor, s tem pa se je prav na družbenih platformah in omrežjih razmahnila tudi nasilna, sovražna in nedostojna komunikacija, opozarja. “Zdi se, da smo v tekmovanju za pozornost za tendencioznimi objavami, nabiranju všečkov in s pisanji nesprejemljivih komentarjev kot družba izgubili kompas ter padli na izpitu vrednot, kot so strpnost, empatija in človečnost,” meni.

Peter Svetina
Varuh človekovih pravic Peter Svetina. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ob tem je potrebno zavedanje, da spletno nasilje ni nedolžno in nič bolj sprejemljivo kot nasilje v realnem svetu, saj lahko žrtev pahne v stisko, ki vodi tudi v depresijo, zmanjšanje samozavesti, izolacijo in samopoškodovanje, opozarja. Spletnega nasilja nikakor ne smemo tolerirati in minimalizirati. “Naša naloga je, da otroke in mladostnike izobrazimo o pasteh in nevarnostih na spletu in družbenih omrežjih,” je poudaril varuh človekovih pravic.

Varuh Svetina je na srečanju ministra še pozval, da naj pripravijo konkretne programe usposabljanja učiteljev in drugih zaposlenih v šolah za prepoznavanje medvrstniškega nasilja in kako se primerno in učinkoviti odzvati na primere nasilja. Varuh meni tudi, da bi v šolah morali več časa nameniti pogovorom z učenci o nesprejemljivosti medvrstniškega nasilja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.