Nekdanji glavni tajnik SD Uroš Jauševec izstopil iz stranke

Slovenija 14. Apr 202414:00 27 komentarjev
Uroš Jauševec
Foto: Srdjan Živulović /BOBO

Po včerajšnjem kongresu Socialnih demokratov, na katerem je zmagal gospodarski minister Matjaž Han, je iz stranke izstopil njen nekdanji glavni tajnik Uroš Jauševec. Ta je bil sicer do delovanja SD že nekaj časa kritičen, danes pa je na Facebooku poudaril, da so stranko dokončno prevzeli "primitivizem, 'kšeftarstvo', popolna nesposobnost in nenačelnost". Pripisal je še, da si bo do konca življenja očital, da mu propada stranke ni uspelo preprečiti.

Uroš Jauševec, ki je bil generalni sekretar SD od leta 2005 do 2015, je po včerajšnjem kongresu Socialnih demokratov izstopil iz stranke. Jauševec je bil sicer že nekaj časa do delovanja SD zelo kritičen.

Danes je na družbenem omrežju Facebooku zapisal, da “prespana noč ni prinesla drugačne odločitve”. “Po slišanem so se očitno tudi včeraj na kongresu dogajale nepravilnosti. V predhodnico SD sem prišel leta 1990, ko so iz nje pobegnili skoraj vsi. Star sem bil 14 let. Danes, 34 let kasneje, odhajam, ker so jo dokončno prevzeli primitivizem, ‘kšeftarstvo’, popolna nesposobnost in nenačelnost. Verjetno si bom do konca življenja očital, da mi propada stranke ni uspelo preprečiti,” je zapisal v objavi.

V zadnjih dneh je bilo sicer slišati kar nekaj napovedi članov SD, da bodo iz stranke izstopili, če bo na njeno čelo izvoljen Matjaž Han. Poudarjali so, da njegovo vodenje ne bo prispevalo k vrnitvi SD k socialdemokratskim koreninam, temveč jo bo popeljalo proti liberalni sredini. Prav tako so ocenjevali, da se Socialni demokrati predznaka “kšeftarske” stranke, ki jih še zlasti obremenjuje po aferi sodna stavba, pod Hanovim vodstvom ne bodo znebili, saj da je že več desetletij v vodstvu stranke in pooseblja prevlado kapitala nad vsebino.

Ostre kritike, da je Han s svojo vključitvijo v tekmo za prvaka SD tik pred kongresom kršil demokratične standarde predvolilnega nagovora članov in da s tem celo razbija stranko, je bilo mogoče slišati tudi v poslanski skupini SD.

Han je po včerajšnji izvolitvi poudaril, da ne pričakuje zaostritev in premikov v poslanskih vrstah, vodja poslanske skupine Jani Prednik, ki se je tudi potegoval za prvaka stranke, pa da ima njegovo polno podporo. “Nismo se šli bojevat, šli smo na kongres vsak s svojo idejo. Usedli se bomo za mizo, se pogovorili in našli skupno rešitev,” je dejal Han.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje