Obsežne kadrovske menjave Golobove vlade v nadzornih svetih

Slovenija 03. Jun 202219:38 > 20:13 9 komentarjev
prva seja
Borut Živulović /BOBO

Vlada je na dopisni seji razrešila in imenovala člane nadzornih svetov nekaterih državnih družb. Prav tako je za direktorico Javne agencije RS za trženje in promocijo turizma (STO) imenovala Majo Pak. Za državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je imenovala Darija Krajčiča.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odločitev o še več kadrovskih spremembah. S kadrovskimi spremembami na ministrstvih in drugih državnih strukturah je začela v sredo, ko se je sestala na prvi seji, nadaljevala pa je včeraj.

Na današnji dopisni seji je vlada za državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano imenovala Darija Krajčiča. Nekdanji poslanec LMŠ Krajčič je, spomnimo, leta 2019 v času Šarčeve vlade zaradi kraje sendviča odstopil s funkcije poslanca. Takrat je Krajčič svoje dejanje pojasnjeval z besedami, da to ni bila kraja, temveč ‘družbeni eksperiment’. Dogodek je obžaloval in se zanj tudi opravičil, sendvič pa je naknadno plačal.

Menjave v državnih družbah

Vlada je odločila tudi o kadrovskih spremembah v nekaterih državnih družbah. Tako je razrešila in imenovala člane nadzornega sveta družbe ELES. Z nadzorniške funkcije je razrešila Žarka Furmana, Valentina Hajdinjaka, Emila Kumra in Andreja Valentinčiča, z jutrišnjim dnem pa bodo razrešene v obdobju do konca mandata nadomestili Andrej Ribič, David Skornšek, Damjan Matičič in Jožef Klavdij Novak.

Ribič, nekdanji predsednik uprave Elektra Ljubljana, je bil s funkcije krivdno razrešen lani jeseni, torej v času vlade Janeza Janše. “Za to razrešitev, o tem sem prepričan, ni bilo razlogov. To bom dokazal na sodišču, saj bom po tem, ko dobim odločbo o razrešitvi, vložil izpodbojno tožbo na sklep nadzornega sveta,” je Ribič, kot smo poročali, dejal v izjavi za javnost 8. novembra. In še: “Prepričan sem, da je šlo za politično razrešitev.” Ribič se je za tem pridružil stranki Gibanje Svoboda in je vodil njen volilni štab. Na volitvah sicer ni kandidiral.

Vlada je prav tako med drugim razrešila in imenovala člane nadzornega sveta družbe SODO in BORZEN ter odpoklicala in imenovala člane nadzornega sveta skupščine DRI upravljanje investicij.

Vlada je na današnji prvi dopisni seji za direktorico Javne agencije RS za trženje in promocijo turizma (STO) imenovala Majo Pak, zaupala ji je petletni mandat. Pak je z mesta direktorice STO odstopila novembra lani, kot razlog pa navedla razhajanje pogledov na vodenje STO z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom.

S položaja direktorja agencije za civilno letalstvo je vlada razrešila Roka Marolta in za v. d. direktorja imenovala Andrejo Kikec Trajković.

Seznam kadrovskih sprememb, ki jih je vlada Roberta Goloba sprejela na današnji dopisni seji:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje