Plima spet visoka, v Piranu se je oglasila opozorilna sirena

Slovenija 23. Nov 202206:28 > 09:40 0 komentarjev
Piran
Bralka

V Piranu se je danes ob 6.54 oglasila sirena z opozorilom pred možnostjo poplavljanja morja. Nekaj po 7.30 je morje začelo prelivati obalo na mestih, ki so pogosto pod vodo. Gasilci sicer ne pričakujejo ponovitve torkovih težav.

Kot je povedal vodja intervencije Gorazd Lazar, so gasilci tudi danes v pripravljenosti in so na Tartinijevem trgu postavili baražo. Zdaj čakajo, ali se bo gladina vode še “malenkost” povišala.

Zaradi vetra in drugih dejavnikov lahko voda doseže najvišjo raven tudi malo pred ali po času najvišje astronomske plime.

Kot so sporočili, so gasilci PGD Piran spremljali plimovanje, postavljali in opazovali baraže, črpali vodo iz hotela in jaška dvigala, zaradi kratkega stika pregledali električno inštalacijo poslovnega objekta, postavljali protipoplavne vreče ter odstranili plavajoč sod odpadnega motornega olja.

V torek je v Piranu voda premikala avtomobile in zalila več pritličnih stanovanj in lokalov. Na obalne ulice se je razlila tudi v Izoli in Piranu. Po podatkih mareografske postaje v Kopru je bila torkova dopoldanska plima med petimi najvišjimi od začetka meritev v letu 1961.

Snežne razmere v visokogorju

Včeraj in v noči na današnji dan je v gorah snežilo z okrepljenim vetrom, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Nevarnost snežnih plazov je povsod majhna, prve stopnje.

Nekoliko nevarnejša so posamezna mesta z napihanim snegom, kjer se lahko nad gozdno mejo sproži kakšna manjša kloža. Previdnost velja tudi na strmih travnatih pobočjih, kjer se je sneg slabše sprijel. V visokogorju je veliko spihanih in poledenelih predelov, tam je precejšnja nevarnost zdrsa.

V torek je v gorah prvič letos obilneje snežilo. Sprva je bila meja sneženja na nadmorski višini od 700 do 1.000 metrov, kasneje pa se je nekoliko spustila. Skupaj je večinoma zapadlo od 20 do skoraj 50 centimetrov bolj ali manj rahlega snega, ki ga je močan severnik ponoči precej spihal in gradil snežne nanose. Največ snega je padlo na območju osrednjih in vzhodnih Karavank, v delu Kamniško Savinjskih Alp in na Pohorju, precej manj snega je bilo na območju zahodnih Julijskih Alp, le okoli 10 centimetrov. Nekoliko se je tudi ohladilo, ledišče je trenutno na nadmorski višini okoli 1000 metrov.

V naslednjih dneh bo v gorah prevladovalo suho in precej sončno vreme, občasno bo na nebu nekaj več srednje oblačnosti. Predvsem v visokogorju bo v četrtek pihal občasno okrepljen severozahodnik. Topleje bo. Temperaturna meja 0 stopinj Celzija se bo do petka dvignila na nadmorsko višino okoli 1.800 metrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!