Naprave v vašem domu, zaradi katerih lahko najhitreje zagori

Slovenija 28. Okt 202305:45 1 komentar
požar
Fotografija je simbolična (foto: PU Ljubljana)

Število požarov zaradi vžiga e-mobilnih sredstev, ki jih polnimo z litij-ionskimi baterijami, se je od leta 2020 po ocenah strokovnjakov povečalo kar za 20 do 30 odstotkov.

Kurilna sezona se začenja, nato prihaja še decembrski praznični čas in oboje povečuje tveganje za požar na domu. Sploh ob začetku kurilne sezone dobro preverite grelne sisteme v vašem domu, tudi vzdržujte jih redno, je na nedavnem srečanju Triglav Lab-a opozoril inštruktor v gasilski šoli in reševalec Boštjan Triler in spomnil, da je prav zastrupitev z ogljikovim dioksidom smrtno nevarna.

V kuhinji je večina požarov posledica nepazljivosti pri segrevanju olj in maščob, vžig ognja in nastanek požara pa lahko prepreči pokrovka na posodi med segrevanjem, je dejal kuharski mojster Luka Jezeršek, ki priporoča redno čiščenje kuhinjskih aparatov in urejenost delovnih površin, pravilno uporabo električnih naprav in previdno shranjevanje vnetljivih snovi, kot so kuhinjske krpe, stran od virov toplote.

Vedno več pa je tudi električnih skirojev in električnih koles, ki jih ljudje polnijo doma.

Električni skiro
Fotografija je simbolična. (PROFIMEDIA)

Število požarov zaradi vžiga e-mobilnih sredstev, ki jih polnimo z litij-ionskimi baterijami, se je namreč od leta 2020 po ocenah strokovnjakov povečalo kar za 20 do 30 odstotkov. V zadnjem obdobju pa se je pojavilo tudi vprašanje požarov sončnih elektrarn, ki so nameščene na strehah vse več objektov. Če niso res strokovno nameščene, je tveganje večje.

“Veliko teh naprav ima vgrajene litijeve baterije, vse pa imajo polnilce, ki so lahko nevarni. Polnilec se lahko pregreje, plastika se stopi in v najslabšem primeru vžge,” pojasnjuje Andrej Pečjak, eden od pionirjev pionir elektromobilnosti v Sloveniji. Še zlasti so nevarni poceni in nekakovostni polnilci.

V največji slovenski zavarovalnici Triglav so v letu 2022 zaradi požarov v objektih izplačali za okoli 10 milijonov evrov škode, po številu požarov pa, dodajajo, izstopa zlasti mesec december, ko je kurilna sezona na vrhuncu, zaradi praznikov pa imamo doma tudi adventne venčke, lučke in svečke. Vse to predstavlja požarno tveganje. Je pa v Sloveniji kar precej nepremičnin, ki jih ljudje sploh ne zavarujejo, podatki namreč kažejo, da zavarovanja za svojo nepremičnino ne sklene kar okoli tretjina lastnikov nepremičnin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje