V sredo stavka zdravnikov: kako bo potekala in kaj zahtevajo

Slovenija 08. Jan 202312:00 17 komentarjev
Zdravstvo
Žiga Živulovič jr./Bobo

V sredo se nam obeta opozorila stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki jo je napovedal Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Preverite, kako bo potekala in kaj stavkajoči zahtevajo. Kot so napovedali v iniciativi Glas ljudstva, bodo dan pred tem stavkali tudi pacienti.

Zaradi nezadovoljstva z dvigom zdravniških plač in z odnosom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana so v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides za sredo napovedali enodnevno opozorilno stavko. Med njihovimi zahtevami je poleg odprave plačnih nesorazmerij tudi oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov.

Konec prejšnjega leta je vladna stran v okviru pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij reprezentativnim zdravniškim sindikatom namreč ponudila predlog, ki je za velik del mladih zdravnikom pomenil povišanje plač v skupni višini petih plačnih razredov, višjim zdravnikom specialistom pa za dva plačna razreda.

V sindikatu Fides s predlogom niso zadovoljni, ker da ponudba ustvarja nova plačna nesorazmerja in anomalije. To je pokazala tudi anketa, ki so jo opravili med svojimi člani. Vladna stran je sicer napovedala, da bo preostala nesorazmerja odpravila v okviru pogajanj o novem plačnem stebru za zdravstvo. Zaradi napovedi, da bo vlada izhodišča do konca leta 2022 že sprejela, pa se to do danes še ni zgodilo, med zdravniki po besedah podpredsednika Fidesa Gregorja Zemljiča vlada nezaupanje do vladne strani.

Zdravniki po njegovih navedbah ob tem izražajo tudi nezadovoljstvo glede odnosa ministra do zdravnikov. Minister naj bi od Zemljiča namreč zahteval podpis sporazuma z vlado in mu ob tem grozil s “totalno vojno” proti Fidesu. Kljub nezadovoljstvu Fidesa so dogovor z vlado podpisali nekateri drugi reprezentativni sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu, zato dogovor in s tem ponujen dvig plač velja tudi za zdravnike in zobozdravnike.

Ziga Zivulovic jr./BOBO

Kakšne so še stavkovne zahteve?

Med stavkovnimi zahtevami so ob doslednem upoštevanju standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih – enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta pričakujejo do 1. aprila – tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Prav tako od vlade zahtevajo, da ostro obsodi kakršnokoli obliko nasilja nad zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem ter da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v oblikovanje reforme zdravstvenega sistema. Zahtevajo tudi oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov, ki bo vključevala nova delovna mesta starejši specialist in starejši zdravnik zobozdravnik brez specializacije z licenco in s pripadajočimi posebnimi pogoji dela.

Zahtevajo še prenos napredovanj, doseženih v času specializacije, ki se sedaj zdravnikom po opravljenem specialističnem izpitu ne upoštevajo.

Podporo in pridružitev stavki so v začetku decembra napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens, če vlada ne bo izpolnila obljube o pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo, v sklopu katerih naj bi celovito uredili plače v zdravstvu. Izhodišča za pogajanja o plačnih stebrih v plačnem sistemu bodo po besedah Bešiča Loredana sprejeta do konca januarja, pogajanja pa se tako tudi še niso začela.

Nujna zdravniška pomoč bo zagotovljena

V času stavke bo zagotovljena obravnava nujnih stanj ter bolnikov, mlajših od 18 in starejših od 65 let, prav tako nosečnic. Termini nenujnih zdravstvenih storitev pa bodo prenaročeni, je Zemljič pojasnil decembra.

Po zakonu o zdravniški službi je namreč zdravnik med stavko dolžan izvajati zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Med njimi zakon izpostavlja zdravljenje vročinskih stanj in infekcij, poškodb in zastrupite ter kroničnih bolezni.

Minister o zlorabi pravice do stavke

Minister Bešič Loredan je večkrat poudaril, da ravnanje Fidesa pomeni zlorabo pravice do stavke. Pogajanja vedno pomenijo kompromis, in ne igre, v kateri ena stran dobi vse na račun druge strani in predvsem na račun pacientov, je dejal v petek.

V soboto so nato z ministrstva za zdravje medijem posredovali javno vabilo Zemljiču na sestanek, ki so ga za ponedeljek sklicali na pobudo predsednika Slovenskega zdravniškega društva Radka Komadine, ki je prevzel vlogo mediatorja med sindikatom Fides in ministrstvom. Iz društva so medtem sporočili, da je v kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike predvideno, da društvo lahko nastopi kot mediator in da bodo, če bodo prejeli vabilo, to vlogo sprejeli.

Zemljič je v soboto dejal, da sindikat povabila na sestanek še ni prejel.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je v pogovoru za Metino listo dejala, da zdravniška stavka ni plemenita. Sama sicer razume, da si je treba plače in sindikalne pravice izboriti, ampak se ji zdi stavka ravno v zdravstvu najmanj primerna pot.

Dan pred tudi stavka pacientov

Kot smo poročali, so dan pred zdravniško v civilni iniciativi Glas ljudstva napovedali še stavko pacientov. Med drugim zahtevajo dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom.

Stavko pacientov podpirajo tudi v več sindikatih, v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa člane pozivajo, da se stavki v torek tudi pridružijo. Ob tem so se v Pravni mreži za varstvo demokracije namenili ponuditi pravno pomoč osebam, ki kljub plačevanju zdravstvenega zavarovanja ne morejo pridobiti osebnega zdravnika, saj menijo, da jim je s tem kršena zakonska pravica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje