Nataša Pirc Musar na zapis Marte Kos: Provokacijam ne podležem

Slovenija 11. Jul 202213:34 > 14:23 15 komentarjev
Nataša Pirc Musar
BOBO

Ostajam trdno odločena, da ohranim državniško poslanstvo in tovrstnim provokacijam in skušnjavam sama ne v tej kampanji niti kasneje ne podležem, se je na današnji zapis kandidatke za predsednico države Marte Kos odzvala njena protikandidatka Nataša Pirc Musar.

“Mene v kandidaturi za predsednico države vodi misel, da je razlika med politikom in državnikom v tem, da politik misli na naslednje volitve, državnik pa na naslednje generacije. Ostajam trdno odločena, da ohranim državniško poslanstvo in tovrstnim provokacijam in skušnjavam sama ne v tej kampanji niti kasneje ne podležem.” Tako je kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar odgovorila na naše vprašanje, kaj meni o današnjem zapisu Marte Kos, v katerem je bila predsedniška kandidatka Gibanja Svoboda precej ostra do navedb Pirc Musar o nekoliko “orbanovskem” delovanju Gibanja Svoboda. V štabu Anžeta Logarja – tekmecu za predsednika države iz vrst SDS je Marta Kos v svojem zapisu namenila kar nekaj hudih kritik – so nam dejali, da se na izjave protikandidatov ne odzivajo. Prav tako se na navedbe podpredsednice Gibanja Svoboda ne namerava odzvati nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Marta Kos je v današnjem zapisu odgovorila na pomisleke, ki jih je Kučan pred dnevi izpostavil na vprašanje N1, zakaj se je odločil za podporo predsedniški kandidaturi Nataše Pirc Musar in ali bi morda lahko podprl tudi predsedniško kandidatko Gibanja Svoboda. Dejal je, da glede Marte Kos in njenih sposobnosti nima pomislekov, kot sistemsko nesprejemljivo pa je ocenil, da bi tri ključne položaje v državi – predsednika republike, predsednika vlade in predsednika državnega zbora – zasedali trije vodilni ljudje Gibanja Svoboda.

“Razumem legitimnost pomisleka prvega predsednika in verjamem v njegovo dobronamernost. A še toliko bolj verjamem v lastno sposobnost samoomejevanja, zato bi veljalo ta legitimni očitek najprej skupaj premisliti, nato pa tudi uveljaviti nekaj dodatnih varovalk,” je med drugim zapisala Marta Kos.

Kot nesprejemljivo je ocenila, da je zato, ker za predsednico države kandidira kot podpredsednica Gibanja Svoboda, “sistemsko nesprejemljiva”, čeprav je svoja “kritična stališča vedno izražala kot nestrankarska, neodvisna državljanka”. Kot primer takšnega neodvisnega ravnanja je navedla svoj izstop iz diplomacije, “ki jo je zunanji minister Janševe vlade Anže Logar vpenjal v višegrajski voz kršitev vladavine prava, medijskih svobod in človekovih pravic”.

Logarja je Marta Kos v svojem zapisu ocenila kot “vedno strogo strankarskega človeka”, in to “v stranki, ki ima notranjo avtoritarno strukturo izdelano tako rekoč do popolnosti. Zdaj prav njega naslavljajo kot nestrankarskega kandidata, ker kandidira s podpisi volilk in volilcev. Prizor bi bil smešen, če ne bi bil tragičen,” je dodala.

Izpostavila je, da so pomisleke glede “sistemske nesprejemljivosti” po prvem predsedniku “z neprikritim veseljem povzeli tako njegovi politični bližnjiki kakor obe moji dosedanji protikandidatki”. Po navedbah Marte Kos je šlo pri zlorabi legitimnega predsednikovega pomisleka za premišljen poskus, da se jo izloči iz tekme, še preden se je ta sploh dobro začela – da se jo “dobesedno diskvalificira”.

Spomnimo, da je Nataša Pirc Musar v N1 STUDIO dejala, da se s stališčem Milana Kučana o sistemski nesprejemljivosti obvladovanja treh ključnih funkcij v državi ene stranke strinja. “To se mi zdi kar nekoliko ‘orbanovsko’,” je dejala. Krajnik pa je v morebitnem takšnem razpletu predsedniških volitev prepoznala “ogrožanje ustavnosti”.

Očitno so Marto Kos predvsem vznemirile navedbe Pirc Musar. “Primerjave z Orbanovo politiko so nevredne umirjene, poštene in resnicoljubne politične debate,” je poudarila. In dodala, da ni mogoče potegniti prav nobenih vzporednic niti med Gibanjem Svoboda in Orbanovim Fideszom, niti med Viktorjem Orbanom in Robertom Golobom, niti med trenutnim političnim sistemom v Sloveniji in na Madžarskem.

Naredila pa je še korak naprej. Primerjava z Orbanovo politiko po besedah Marte Kos “še najbolj kaže na to, da je tisti, ki jo izreka, pripravljen uporabljati metode, ki so bile značilne za oblast, od katere smo se prav po zaslugi zmagovalnega zavezništva med naprednimi strankami in civilno družbo poslovili na zadnjih parlamentarnih volitvah”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje