Prihaja nov vročinski val: bomo tudi v Sloveniji presegli 40 stopinj Celzija?

Slovenija 10. Jul 202219:01 > 11. Jul 2022 10:27 4 komentarji
Vreme
Weatherbell.com

Potem ko nas je konec junija zajel zelo izrazit vročinski val – dosegli smo tudi nov junijski temperaturni rekord – bo trenutna osvežitev trajala le nekaj dni. Že naslednji teden bo Slovenijo po vsej verjetnosti zajel nov vročinski val. "Najbolj vroče bo v četrtek," je za N1 povedal Jure Cedilnik, meteorolog Agencije RS za okolje (Arso).

Letošnje poletje bo, kot kaže, eno najtoplejših od začetka meritev. Povprečna junijska temperatura je bila v Sloveniji tretja najvišja do zdaj, 28. junija so v Vipavi, na vremenski postaji Podnanos, namerili 38 stopinj Celzija, s tem pa je bil postavljen tudi nov slovenski junijski temperaturni rekord.

V prvih dneh julija nam je, vsaj zdi se, vreme bolj prizanašalo. Vremenske fronte izpred nekaj dni so povzročile, da je nad naše kraje začel dotekati hladnejši, bolj vlažen zrak iz severa. “Nad vzhodno Evropo se zadržuje ciklon. Severnoatlantska zračna masa, ki k nam prihaja iz severa, prinaša posledično tudi nižje temperature,” je za N1 pojasnil Jure Cedilnik, meteorolog z Arsa.

A padavine pretekli teden pri suši niso bistveno pomagale. “Načeloma je dež pomagal pri njeni omilitvi, vendar padavine v obliki nalivov ne pomagajo veliko. Za to je potreben dolgotrajnejši dež. So pa padavine pomagale pri tem, da razen na Krasu in v slovenski Istri ni več razglašena velika požarna ogroženost v naravi,” je dodal meteorolog.

Poletje bo pokazalo zobe

Kljub temu da je vročina popustila, to ne bo trajalo dolgo. “Že naslednji teden bo dotok hladnejšega zraka manj izrazit, dokler ne bo povsem ponehal. Nad naš del Evrope se bo nato razširil anticiklon, Slovenija se bo znašla v njegovem središču. K nam bo prišla bolj topla južnoevropska zračna masa, pričakovati je, da bodo temperature precej narasle. Najbolj vroč dan bo četrtek,” je vremensko dogajanje v prihodnjih dneh opisal Cedilnik. V petek naj bi Slovenijo zajela manjša vremenska motnja, ki nas bo prehodno osvežila. Nato bo znova sledil občuten dvig temperatur.

plaža poletje kopanje
PROFIMEDIA

Čeprav so dolgoročne vremenske napovedi lahko nezanesljive, so na Facebookovi strani ciklon.si napovedali, da se bo od nedelje, 17. julija, v osrednjem delu Evrope močno okrepil t. i. afriški anticiklon, ki bo s seboj lahko prinesel tudi najvišje temperature letos.

“Temperature lahko več dni zapored presežejo 35 stopinj Celzija, kakšen dan tudi 40 stopinj Celzija,” so zapisali. A za zdaj kaže, da je to skrajni scenarij, kljub temu vse napovedi nakazujejo precejšnjo vročino, zlasti na vzhodu. Uradni temperaturni rekord za Slovenijo sicer znaša 40,8 stopinje Celzija, dosežen pa je bil 8. avgusta 2013 v Cerkljah ob Krki.

Da bo letošnje poletje pokazalo zobe, je v oddaji N1 STUDIO ocenil tudi meteorolog Brane Gregorčič. Kot je poudaril, bo v drugi polovici julija nastopil izrazit vročinski val. Dodal je še, da bodo julijske temperature en teden podpovprečne, ostali trije tedni pa nadpovprečno topli, vročina bi se lahko nadaljevala tudi v avgust. “Ta je bil leta 2003 zelo vroč, če bo tudi letos, se bomo na ravni celotnega poletja zelo približali temu rekordnemu letu, ki ga doslej še nismo presegli,” je opozoril.

Več o vremenskem dogajanju letošnjega poletja pa v članku Bo letošnje poletje najbolj vroče doslej in kaj bo z vodo na Primorskem?.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje