Po volitvah Janez Janša izpuhtel iz parlamenta

Slovenija 09. Jul 202207:09 > 13:19 33 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Medtem, ko so nekatere poslance v minulem tednu razburjale nove prakse predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič za večjo prisotnost na razpravah v dvorani državnega zbora, so drugi opozorili na nenehno odsotnost nekaterih poslancev. "Mislim, da sem ga videla trikrat," je poslanka Lena Grgurevič (Svoboda) dejala o prvaku SDS Janezu Janši, ki že v preteklosti ni bil znan po redni navzočnosti na plenarnih sejah. Pa je temu res tako in kaj v tem času počne Janša?

Minuli teden je nekatere poslance razburila nova praksa predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, kako zapolniti dvorano. Poleg tistih, ki so se za odsotnost opravičili, je namreč naštela tudi vse ostale, ki jih tedaj ni bilo v dvorani. Če so v opoziciji in delu koalicije zaradi ravnanja Klakočar Zupančič protestirali, pa so jo njeni strankarski kolegi podprli. Poslanka Gibanja Svoboda Lena Grgurevič je izpostavila nenehno odsotnost poslanca SDS Janeza Janše s sej državnega zbora: “Mislim, da sem ga videla trikrat.”

Pa je res tako?

Po podatkih Parlametra, orodja za analizo in vizualizacijo parlamentarnih glasovanj, transkriptov ter zakonskih predlogov v državnem zboru, je bil Janez Janša v sedanjem mandatu na glasovanjih res daleč najmanjkrat navzoč. Od 13. maja, ko so bili poslancem potrjeni mandati, je bil prisoten le na 21 odstotkih glasovanj.

Kar 29 poslancev je bilo do sedaj navzočih na vseh glasovanjih. Med njimi je 23 poslancev Gibanja Svoboda ter po trije poslanci Levice in SD. Na repu seznama tistih poslancev, ki so najredkeje sodelovali pri glasovanjih, Janši sledita Franc Rosec iz vrst SDS (31 odstotkov) in poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath (32 odstotkov). Parlameter sicer ne beleži, ali so se poslanci za odsotnost opravičili ali ne.

Nekaj poslancev se sploh še ni oglasilo

Tudi po številu izgovorjenih besed je Janša na dnu seznama – v tem mandatu v parlamentu še ni spregovoril. Vendar pa pri tem na zadnjem mestu ni osamljen; deli si ga še s petimi poslanci iz vrst Gibanja Svoboda: Almo Intihar, Miho Lamutom, Gašperjem Ovnikom, Andrejo Rajbenšu in Dejanom Zavcem, ki na plenarni seji še niso razpravljali.

Največ besed pa je izrekel poslanec SDS Andrej Hoivik. 29-letnik je povedal kar 37.438 besed. Njegove nastope so najbolj zaznamovale besede počrpati, pesem in SVRK, kar je kratica za Službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Po številu izrečenih besed Hoiviku sledi strankarski kolega Branko Grims, ki je izgovoril 29.654 besed. Na tretjem mestu je s 27.839 besedami Janja Sluga (Svoboda).

Med desetimi najbolj zgovornimi poslanci je sicer kar sedem poslancev Slovenske demokratske stranke, dve poslanki Gibanja Svoboda – poleg Janje Sluga še predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič – in Nataša Sukič iz Levice. Klakočar Zupančič je doslej izgovorila 18.074 besed, njen govor pa so najbolj zaznamovali pridevniki mandatno-volilen, sodniški in okrajen.

In kaj v tem času počne predsednik SDS Janša?

Za pojasnilo, kakšni so razlogi za Janševo nizko udeležbo, smo prosili poslansko skupino SDS in kabinet predsednice državnega zbora, vendar odgovorov še nismo prejeli. Spomnimo, da je sicer Janša do 1. junija še opravljal tekoče posle predsednika vlade.

Janša je bil sicer v veliki dvorani DZ nazadnje opažen v petek, ko je na posebni prireditvi poslance in druge visoke goste nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Prvak SDS je bil tudi v preteklih mandatih znan po tem, da ga je bilo v dvorani državnega zbora redko mogoče videti. Zasedanj se je redno udeleževal in se pogosto oglašal le v času, ko je bil v zaporu. Prav zaradi poslanskega mandata in nujnosti dobro delujoče opozicije so ustavni sodniki takrat zadržali izvrševanje pravnomočne sodbe v zadevi Patria, Janša pa je bil na tej osnovi decembra 2014 izpuščen iz zapora.

SDS
DZ

Presojanje poslancev po prisotnosti v dvorani ni umestno in ni kriterij učinkovitosti njihovega dela, je za N1 opozoril  nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Ob tem je izpostavil, da so nekateri poslanci znani po tem, da so s sej redno odsotni in se za svojo odsotnost ne opravičujejo. “Eden izmed njih je Janez Janša. Spomnim se, da je tudi, ko sem bil predsednik državnega zbora, zelo redko prišel na seje. Šalil sem se, da bi lahko sedež v dvorani državnega zbora prodal, pa Janša tega šest mesecev ne bi niti opazil,” je povedal Gantar. Poslanca, ki ni prisoten na sejah in se za odsotnost ne opraviči, lahko sicer kaznujejo volilci. “Ko bodo ti enkrat prvaka SDS kaznovali, potem bo ravnal drugače,” je dodal nekdanji predsednik DZ.

Janša manj aktiven tudi na Twitterju

Po podatkih projekta Maršal Twito – Sledilnik je Janša po volitvah manj aktiven tudi na Twitterju. Tako je na dan volitev (24. aprila) objavil 33 izvirnih tvitov, tri zapise je delil skupaj z lastnim pripisom, 95 pa jih je le delil. Dva tedna pred volitvami (10. aprila) je objavil tri izvirne tvite, en zapis je delil skupaj z lastnim pripisom, 117 tvitov pa je le delil. Dva tedna po volitvah (8. maja) pa je objavil 10 lastnih tvitov, pet zapisov je delil z lastnim pripisom, 83 objav pa je delil. V začetku tega tedna (5. julij) pa je objavil en izviren tvit, en zapis je delil s svojim pripisom, 21 objav pa je zgolj delil.

tvito
Maršal Twito – Sledilnik

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje