Naval na celjsko urgenco: bolniki so na prosto posteljo čakali tudi na hodnikih

Slovenija 04. Jan 202413:48 1 komentar
Urgentni center Celje
Foto:Žiga Živulovič jr./BOBO

Tudi na celjski urgenci so bili božično-novoletnimi prazniki zelo delavni. Na urgentni center se je dnevno obrnilo tudi do 80 odstotkov pacientov več kot običajno. Pravi naval pacientov je prinesel tudi prvi delovni dan v letu, ko je zmanjkalo postelj, so sporočili s celjske bolnišnice.

Kljub prazničnemu času so imeli na celjski urgenci veliko dela.

Število napotitev na internistično nujno pomoč je bilo od 65 do 80 odstotkov višje kot na navadni delovni dan, zato so se ob koncu leta zapolnile vse postelje na internističnih oddelkih, so sporočili s Splošne bolnišnice Celje.

Kot so opisali v sporočilu za javnost, je pravi naval pacientov prinesel tudi prvi letošnji delovni dan, saj so včeraj na urgenci zaznali približno 70 odstotkov več pacientov kot običajno. Kljub velikemu številu bolnikov in poškodovancev so obravnavali vse, a je 24 pacientov danes zjutraj zaradi prezasedenih postelj v bolnišnici še vedno čakalo na sprejem v bolnišnico. V tem času so jih namestili v prostore za opazovanje in na hodnike.

Nekateri bi težave lahko rešili pri osebnem zdravniku

Med tistimi, ki so se v teh dneh obrnili na urgentno pomoč, prevladujejo starejši pacienti s številnimi že znanimi kroničnimi obolenji, ki so se dodatno okužili na dihalih. Veliko obravnavanih pacientov je imelo tudi težave s prebavili, na primer vnetje žolčnika, trebušne slinavke ali razne krvavitve, kar je posledica prazničnega prehranjevanja in pitja alkoholnih pijač.

Iz bolnišnice Celje so tudi sporočili, da v teh dneh pomoč išče veliko število ljudi, ki ne potrebujejo specialistične zdravstvene obravnave in bi svoje zdravstvene težave lahko rešili z obiskom osebnega zdravnika. Opozarjajo, da z obiskom urgence podaljšujejo obravnavo vseh pacientov, ob tem pa predstavljajo tudi veliko obremenitev za zaposlene v urgentnem centru. Vse paciente z blažjimi simptomi zato pozivajo, naj pomoč najprej poiščejo pri osebnem zdravniku ali v dežurni službi svojega zdravstvenega doma.

Velik naval na urgenco so ob izteku leta zaznali tudi v ljubljenskem kliničnem centru, kjer so še pred iztekom leta aktivirali vse razpoložljive prostorske vire, za pomoč pa prosili tudi druge bolnišnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje