Naval na urgenco UKC Ljubljana: postelje se polnijo, na pomoč tudi druge bolnice

Slovenija 29. Dec 202311:52 > 13:03 6 komentarjev
Urgenca
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zaznavajo povečano število bolnikov, ki potrebujejo internistično in infekcijsko prvo pomoč. Čas obravnave je podaljšan, na kliniki za infekcijske bolezni so bile postelje polne že v četrtek zvečer. V kliničnem centru so aktivirali vse razpoložljive prostorske vire, za pomoč pa prosili tudi druge bolnišnice.

Zaradi povečanega obiska urgentnih bolnikov, ki potrebujejo internistično in infekcijsko prvo pomoč zaradi respiratornih obolenj, denimo gripe, covida, respiratornega sincicijskega virusa (RSV) in pljučnice, je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana podaljšan čas zdravstvene obravnave bolnikov, so sporočili iz UKC.

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanj je zaradi polnih posteljnih kapacitet že v četrtek zvečer začela bolnike preusmerjati na internistično prvo pomoč, kjer pa je na sprejem in obravnavo čakalo že 40 bolnikov.

Da bi omogočili večji priliv bolnikov in njihovo hitrejšo obravnavo, so v UKC Ljubljana aktivirali vse razpoložljive prostorske vire.

Generalni direktor kliničnega centra Marko Jug je že izdal sklep o zagotavljanju posteljnih kapacitet na vseh klinikah, na druge bolnišnice pa so naslovili tudi zaprosilo za pomoč, da se po dogovoru z njimi bolnike premešča v druge bolnišnice.

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je za Televizijo Slovenija povedala, da se na kliniki razmeram skušajo čimbolj prilagoditi. Kadrovsko so se nekoliko okrepili, ker so jim prišli pomagati tudi zaposleni iz drugih enot kliničnega centra, kar so uredili že pred prazniki, saj so pričakovali večji pritisk, je povedala.

“Seveda je pa število postelj omejeno, zato je treba marsikoga dati domov ali pa koga hitro odpustiti, zato mora marsikdo počakati tudi na hodniku, da so izvidi gotovi, da vidimo, ali se bo izboljšal po terapiji in šel lahko domov,” je pojasnila.

“Vsi pacienti bodo ustrezno oskrbljeni, prosimo pa za razumevanje in potrpežljivost,” so še dejali na UKC.

Za razumevanje so prosili tudi predstavniki Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides: “Prosimo vas, da razumete stisko naših zdravnikov, sester in vseh sodelavcev, ki država postavlja na prvo bojno linijo v premajhnem številu, preslabo opremljene in še slabše organizirane.” Izpostavili so, da “ljudje zdravljeni na hodnikih infekcijske klinike in internistične prve pomoči predvsem zato, ker ni nikogar, ki bi jih lahko sprejel v varno obravnavo na oddelke. Situacija ni posebnost glavnega mesta, s podobnim se soočajo vse slovenske bolnišnice”, kot vzroke za nastalo situacijo pa navedli sistemske težave v zdravstvu , ki se jim trudijo po najboljših močeh kljubovati v dobrobit bolnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje