Navodila za ponedeljkov dan solidarnosti: kako lahko najbolje pomagam?

Slovenija 10. Avg 202317:23 2 komentarja
Saniranje po poplavah v občini Luče
Odpravljanje posledic uničujočih poplav v naselju Raduha v občini Luče. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Po uničujočih poplavah, ki so minuli konec tedna prizadele Slovenijo, se nadaljuje odpravljanje posledic. Kako lahko pomagate? Ali morate na teren s sabo prinesti svoje orodje? Je poskrbljeno za malico in pijačo? Kaj vse lahko darujete in kje? Poiskali smo odgovore na najbolj pogosta vprašanja, ki si jih te dni zastavljajo številni prebivalci Slovenije, ki si želijo v prihodnjih dneh – tudi v ponedeljek, na dan solidarnosti – pomagati ljudem, ki so v poplavah ostali brez domov ali izgubili imetje.

Poplave, ki so minuli konec tedna prizadele večji del Slovenije, so za seboj pustile katastrofalne posledice. Več deset tisoč ljudem je deroča voda poplavila in uničila hiše in stanovanja, uničene so številne ceste, voda pa je za sabo pustila velike količine naplavin. V zadnjem tednu so se zato številni prostovoljci odpravili na prizadeta območja in pomagali pri odstranjevanju posledic uničujoče ujme.

Ker je državni zbor s sprejetjem zakona o odpravi posledic naravnih nesreč uzakonil, da bo v ponedeljek, 14. avgusta, dela prost dan solidarnosti, bodo mnogi izkoristili štiri proste dni za pomoč na terenu. Uprava RS za zaščito in reševanje je skupaj s civilno zaščito razvila aplikacijo oziroma spletno stran Poplave 2023, kjer se lahko prijavite vsi, ki bi v prihodnjih dneh želeli ponuditi pomoč na terenu, do nje pa lahko dostopate preko spletne strani poplave2023.urszr.si.

Za vas smo pripravili odgovore na najbolj pereča vprašanja o nudenju pomoči na terenu v prihodnjih dneh.

Na terenu bi rad sodeloval pri odpravljanju posledic. Kako lahko najbolje pomagam?

Vsi tisti, ki bi v prihodnjih dneh želeli pomagati, naj se prijavijo preko aplikacije oziroma spletne strani Poplave 2023, ki jo je pripravila Uprava RS za zaščito in reševanje.

Spletna aplikacija Poplave 2023 je prijavni obrazec, namenjen ponudbam pomoči za prizadete v poplavah. Do aplikacije lahko dostopate na posebni spletni strani poplave2023.urszr.si.

V aplikacijo vnesete svoje osebne podatke, ki bodo služili za lažjo organizacijo prostovoljcev na terenu. Pomoč lahko ponudite v fizični obliki, lahko pa tudi pomagate z donacijami opreme, strojne mehanizacije, orodja in materiala. Trenutno na terenu odpravljajo posledice poplav, izsušujejo domove, pomoč je potrebna tudi pri gradbenih in inštalacijskih delih.

Ob tem v civilni zaščiti opozarjajo in prosijo, da se na teren ne odpravljate sami oziroma v lastni režiji, saj mora biti pomoč ciljno organizirana. Če ne boste imeli delovnega naloga civilne zaščite, boste na terenu zavrnjeni. Pri delu bodite pozorni in pazite na lastno varnost, da ne bo prišlo do poškodb.

Kako vem, kje lahko pomagam?

Po prijavi v aplikacijo boste prejeli elektronski poziv in delovni nalog, na katerem bo kontaktna številka. Prav tako boste obveščeni kje in kdaj se morate zglasiti ter kdo vas bo tam sprejel oziroma počakal. Izdani nalog bo usklajen z občino, kamor boste napoteni, saj vas bodo tam sprejeli.

Uničenje po poplavah
Žiga Živulović, BOBO

Ali lahko pomoč v aplikaciji ponudim še enkrat?

Ko boste dobili izdani nalog in boste opravili delo na terenu, boste iz sistema izbrisani. Če želite ponovno pomagati, se morate v sistem prijaviti še enkrat.

Ali moram s seboj prinesti svoje orodje?

Če želite pomagati pri odpravljanju posledic poplav, s seboj prinesite orodje, ki ga boste potrebovali za delo. Nekateri osnovni pripomočki za odpravljanje posledic bodo na voljo na terenu, ne pa vsi. Tisti, ki se boste prijavili za nudenje pomoči, bodite primerno oblečeni in obuti, s seboj imejte tudi rokavice.

Ali se moram prijaviti tudi, če pomagam družini ali sosedom?

Za nudenje pomoči pri odpravi posledic poplav družinskim članom ali sosedom se ni treba prijaviti v aplikacijo.

Lahko pomoč ponudim sam ali je bolje, da se organizira večja skupina prostovoljcev?

Če se boste v aplikacijo prijavili kot posameznik, boste prišli na vrsto kasneje kot organizirane skupine. V civilni zaščiti poudarjajo, da je iz organizacijskega vidika logistično lažje organizirati prevoz za organizirane skupine kot za posameznika. Organizirane skupine tudi lažje napotijo na določeno območje.

Odpadni material po poplavah avgusta 2023
Žiga Živulović jr./BOBO

Ali bo na terenu poskrbljeno za hrano in pijačo?

Ne, s seboj imejte zadostne količine hrane in pijače za ta dan.

Ali lahko prek aplikacije ponudim tudi materialno pomoč in na kakšen način?

Aplikacija je namenjena vsem, ki lahko pomagate z mehanizacijo, delovnimi stroji, materialom in storitvami. Aplikacija za zdaj ne omogoča podarjanja oblačil in prehrane, saj je trenutno za to poskrbljeno.

Imam prosto stanovanje/vikend/nepremičnino. Kako jo lahko ponudim pomoči potrebnim?

Aplikacija omogoča, da tistim, ki so ostali brez stanovanja ali hiše ali pa se zaradi izrednih razmer ne morejo vrniti domov, ponudite prosto nastanitev (stanovanje, hišo, apartma, vikend). V aplikaciji morate označiti naslov nastanitve in tudi čas, do kdaj jo lahko ponudite.

Rad bi pomagal, vendar nisem fizično sposoben. Kako lahko pomagam?

V civilni zaščiti so pojasnili, da je trenutno na terenu že veliko ljudi, prav tako je pomoč preko aplikacije ponudilo že več kot 25 tisoč ljudi. Zato poudarjajo, da morajo biti prostovoljne akcije organizirane, saj bi lahko preveliko število prostovoljcev pomenilo tudi varnostno tveganje. Če ne morete fizično pomagati na terenu, lahko s finančnimi donacijami podprete humanitarne organizacije, gasilska društva in druge organizacije, ki pomagajo pri odpravljanju posledic uničujočih poplav. Lahko pomagate tudi v skladiščih humanitarnih organizacij, pri pripravljanju paketov pomoči.

Za vse, ki bi želeli pomagati z denarjem, preberite članek Kako lahko pomagamo? Informacije o pomoči za prizadete v poplavah.

Ministrstvo za finance je odprlo posebno proračunsko postavko, kjer bodo zbirali denar za odpravo posledic uničujočih poplav.

Državljani in podjetja lahko donacijo nakažejo na račun SI56 0110 0630 0109 972. Pri tem naj izberejo kodo namena CHAR in pod namen vpišejo Odprava posledic poplav. Sklic za pravne osebe je 18 10995 – 7300000 – 23011223, za fizične osebe 18 10995 – 7301006 – 23011223, za tuje vlade pa 18 10995 – 7311001 – 23011123.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje