Nekateri vidni politiki na dom prejeli grozilno pismo z risbo vislic in metka

Slovenija 15. Jan 202220:38 > 16. Jan 2022 13:31 8 komentarjev
Grozilno pismo
Mojca Škrinjar, Facebook

Več vidnih politikov, med drugim ministri in poslanci, je po pošti prejelo pismo s svarilom "Vemo, kje živite" ter grozečo risbo vislic in naboja. Vsa pisma nosijo žig pošte Vransko, nekateri prejemniki pa so pošiljko že prijavili policiji. Na družbenih omrežjih se je medtem o tej temi vnela žolčna razprava, odzval se je tudi predsednik državnega zbora.

Že jeseni so bile na nekatere najvišje politike, med drugim na predsednika vlade Janeza Janšo, notranjega ministra Aleša Hojsa in obrambnega ministra Mateja Tonina, naslovljene pošiljke z grožnjami in metkom, zdaj pa so pisma s podobno vsebino prejeli tudi nekateri poslanci in drugi vidni politiki.

Gre za predstavnike strank koalicije in tistih, ki v parlamentu podpirajo Janševo vlado. Po dosedanjih podatkih je pošiljka z besedami “Vemo, kje živite” ter narisanimi vislicami in metkom prispela na domače naslove ministra za finance Andreja Širclja, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Vinka Gorenaka in poslancev Mojce Škrinjar, Karmen Furman, Tomaža Lisca, Jožeta Tanka, Janeza Moškriča (vsi SDS), Aleksandra Reberška (NSi), Gregorja Periča (Konkretno) in Zmaga Jelinčiča (SNS).

Z žiga je razvidno, da je bilo pismo poslano prek pošte Vransko.

“Grozilno pismo sem prejel tudi jaz, vsebina pa je kar zgovorna. Po moji oceni gre za kaznivo dejanje grožnje, ki se po spremembi zakona lansko leto preganja po uradni dolžnosti in jaz sem to prijavil policiji. Pozivam tudi vse ostale, ki so to prejeli, da to prijavijo”, je za N1 povedal Vinko Gorenak, ki je sicer na Twitterju delil fotografijo pošiljke, ki jo je prejel finančni minister Šircelj.

Vodja poslanske skupine Konkretno Gregor Perič je prav tako o pošiljki obvestil policijo. Ocenjuje, da so tovrstne pošiljke lahko tudi posledica ozračja, ki ga ustvarjajo politični nasprotniki. “Robert Golob nas je označil za fašiste in rekel, da nas bo nagnal. Poslanec Marko Bandelli je nadaljeval in omenjal iztrebljanje“, je še povedal Perič, ki čaka tudi na odziv opozicije KUL.

Škrinjar namignila na vpletenost Inštituta 8. marec, ti odgovarjajo z roza samorogi

Še bolj neposredna pa je bila poslanka SDS Mojca Škrinjar, ki je v svoji objavi na Facebooku namignila, da za pošiljkami stoji eden od aktivistov Inštituta 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač. Ta je namreč napovedala terensko kampanjo, v kateri bo več 1.300 aktivistov pridobivalo podporo za stranke, ki ne bodo šle v koalicijo s SDS in NSi.

Gorenak, strankarski kolega Mojce Škrinjar, si po drugi strani takšne ocene ne bi upal podati, saj da so njegove izkušnje s podobnimi primeri iz preteklosti drugačne.

Inštitut 8. marec je na namigovanja poslanke odgovoril z besedami, da gre za pričakovana podtikanja, na katera bodo odgovorili s pomočjo odvetnika. Zapisali so še, da s svojimi prostovoljci vedno govorijo o prijaznosti in pomenu pravičnega boja ter dodali: “Mi namreč verjamemo v roza samoroge in bleščice. Verjamemo v spoštljive bitke na ravni vsebine.”

Pojasnilo policije, koliko prijav so prejeli in za koliko pošiljk je šlo, še čakamo.

Za N1 je dogajanje zvečer komentiral tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič:

“Vsakršne grožnje komurkoli so zavržne in vsega obsojanje vredne. Verjamem, da bodo organi pregona naredili vse, da storilce najdejo. Ozračje je pregreto, nivo politične komunikacije je nižji kot kadarkoli, zato ne čudi, da prihaja do tovrstnih dejanj. Ko bomo dvignili nivo politične kulture, ko bodo državljani nagovorjeni spoštljivo, ko bo politika za vzgled, takrat bo tudi neprimernih pisem manj.”

Igor Zorčič
Borut Živulovič/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje