Nekdanja šefica protokola za N1 o sprehodu predsednice DZ na rdeči preprogi

Slovenija 25. Jun 202212:12 > 12:48 21 komentarjev
Ksenija Benedetti
Uroš Kokol/N1

Nekdanja dolgoletna vodja državnega protokola Ksenija Benedetti za N1 pravi, da Gardi Slovenske vojske na državni prireditvi res ni primerno obračati hrbta, hkrati pa opozarja, da so se Slovenci ob tem obrobnem dogodku spet razdelili, in predlaga "da se vsi, tako politiki in političarke kot mediji, usmerijo v vsebine, v to, kako bomo preživeli krize, ki se zgrinjajo nad nami, in kako bomo bolje živeli".

Na predvečer dneva državnosti se je na Kongresnem trgu v Ljubljani odvila osrednja državna proslava. Po tradiciji se je začela s protokolarnim delom, in sicer s prihodom častnih gostov. Po rdeči preprogi se je med drugimi sprehodila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Njen prihod  je močno odstopal od običajnega protokola, kar močno odmeva na družbenih omrežjih in v javnosti. Zlasti na desni strani političnega pola so do njenega vedenja kritični. Ko je hodila mimo častne čete, se je namreč ob zvoku aplavza ustavila, se obrnila proti ljudem ter razprla roke.

Benedetti moti, da so se Slovenci spet razdelili

Ksenija Benedetti, nekdanja dolgoletna šefinja državnega protokola, zdaj pa vodja Akademije za poslovni protokol in predavateljica, je za N1 povedala, da je rdeč tepih na državni proslavi drugačen od rdečega tepiha vseh drugih prireditev. Po njem stopajo politiki, predstavniki države in ljudi, v čast državi in prazniku, tam je postrojena tudi Garda Slovenske vojske, ki ji ni primerno obračati hrbta, je dodala.

“Izzivov nikakor ne vidim v sproščenosti (to pri politikih pogosto pogrešam), niti v tem, da politik/političarka z vedrim obrazom, samozavestno in sproščeno stopa po takem rdečem tepihu in da pomaha ljudem, ki so ga/jo sprejeli z aplavzom. Izziv vidim v preusmerjanju pozornosti, v obratu s hrbtom proti Gardi in v postanku z razširjenimi rokami, ki ima v sebi veliko nebesednih sporočil,” je povedala.

Pri vsem tem pa Benedetti najbolj moti, da so se Slovenci v večini komentarjev obrobnega dogodka proslave spet razdelili: bolj desno usmerjeni se zgražajo, bolj levo usmerjeni predsednico zagovarjajo. “Zanimivo bi bilo brati komentarje, če bi kaj podobnega naredil politik desne strani, najverjetneje bi isti komentarji dobili zrcalno sliko,” je dodala.

“Ko so se ob res pretiranih debatah o izgledu predsednice Državnega zbora pojavile starejše fotografije gospe Eve Irgl (sicer vedno primerno in modno urejene poslanke) v rdečih čevljih, kar naenkrat “greh rdečih čevljev”, ki to seveda danes več ni, ni bil več tako gromozanski. Sicer pa resno predlagam, da se vsi, tako politiki in političarke kot mediji, usmerijo v vsebine, v to, kako bomo preživeli krize, ki se zgrinjajo nad nami, in kako bomo bolje živeli,” je za N1 še povedala Benedetti.

Kaj pa, če bi to storila predsednica vlade na Finskem?

Analitik javnega mnenja in direktor agencije Valicon Andraž Zorko pa je ob tem na Twitterju zapisal: “Osuplost z desne je neprecenljiva, zadržanost na levi nič manj. Ena sama hipokrizija. Če bi to storila predsednica na Finskem, bi pa na rit padli od navdušenja nad naprednimi Skandinavci, o vi, rdeči preprogaši.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje