“Odredba nadzora nad policijo je politično motiviran pritisk”

Slovenija 28. Jun 202116:05 > 16:15 2 komentarja
Rumeni jopiči: aretacija
Bobo

V protestniškem gibanju, ki je ob petkovem državnem prazniku organiziralo alternativno proslavo, ocenjujejo, da je odredba nadzora nad delom policije politično motiviran pritisk. Direktor policije namreč nadzora doslej ni odredil, čeprav je policija povsem nenasilne protestnike odstranjevala, pridržala in kaznovala.

Člani protestniškega gibanja so opozorili, da je današnja odredba nadzora na delom policije, ki je na petkovi alternativni proslavi ob dnevu državnosti zaradi več incidentov odstranila pripadnike tako imenovanih rumenih jopičev, politično motiviran pritisk. Direktor policije Anton Olaj, ki je odredil nadzor, tega doslej še nikoli ni storil, čeprav je znano, da je policija povsem nenasilne protestnike odstranjevala, pridržala in kaznovala, so v izjavi še opozorili v Protestni ljudski skupščini. “Očitno imajo neonacisti v očeh direktorja policije veliko več človekovih pravic kot protivladni protestniki.”

Alternativnega dogodka ob državnem prazniku, ki je potekal na Prešernovem trgu v Ljubljani, se je po podatkih policije udeležilo okrog devet tisoč ljudi. Olaj je danes na Twitterju objavil sporočilo za javnost, v katerem je zapisal, da so “v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija med varovanjem neprijavljenega javnega shoda res delovala nepristransko in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencev shoda enako”.

“Policija preprečila še hujše nasilje”

Protestna ljudska skupščina je v izjavi povzela dogajanje, zaradi katerega je v petek posredovala policija. “Tik pred začetkom našega programa se je skupina moških z neonacističnimi tetovažami prerinila na oder, ki smo ga pripravili za izvedbo programa in začela ovirat priprave. Kljub več mirnim pozivom, naj se odmaknejo in ne ovirajo našega programa, je skupina začela odrivati protestnice in protestnike, ki so poskušali nadaljevati s pripravami. Preprečili so nam dostop do naše opreme in več ljudi z vso silo odrinili, nekateri starejši pa so tudi padli,” so zapisali in dodali, da so moški žalili udeležence protesta in jim grozili.

Cilj provokacije je bil po njihovem mnenju sprožanje konflikta na dogodku in izzivanje nasilne reakcije, zato so policijo pozvali, naj skupino umakne in na ta način prepreči “nadaljnjo eskalacijo in še hujše fizično nasilje”.

Vendar pa se po njihovih navedbah provokacije tudi po tem niso zaključile. Eden od predstavnikov skupine naj bi na ljubljanski tržnici pljunil enega od protestnikov ter njemu in nekaterim drugim grozil. Vsaj trije protestniki so zato policiji podali uradno izjavo.

V protestniškem gibanju pričakujejo, da bo policija prijave obravnavala, preiskala in v prihodnje spremljala aktivnosti omenjene problematične skupine.

Eden od članov skupine rumenih jopičev je medtem zaradi domnevnih groženj in kraje transparenta vložil kazenski ovadbi zoper dva protestnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje