“Nekako se ne najde skupnega jezika, v bistvu se zavlačuje”

Slovenija 01. Mar 202316:04 > 16:08 0 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

Na pogajanjih o oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo tudi danes niso dosegli pomembnejšega vsebinskega premika. Kot je razbrati iz izjav sindikalnih predstavnikov, se namreč še vedno zapleta gleda samega obsega in vsebine pogajanj. V zdravniškem sindikatu Fides ob tem sindikatom zdravstvene nege očitajo zavlačevanje.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je v izjavi za medije po današnjih pogajanjih povedala, da so predstavili svoje predloge, na katere se vlada še ni odzvala. “Dogovorili smo se, da si izmenjamo stališča tudi glede obsega pogajanj, kajti ugotovili smo, da morda imamo različne poglede na to. Nekaj je nesporazumov in nerazumevanja. Upam, da bomo to uspeli preveslati,” je dejala.

Na vprašanje, ali gre morda za nesoglasja med zdravniki in medicinskimi sestrami, je odgovorila, da je morda nekaj drugega, “kar je očem skrito”. “Mi verjamemo, da se pogajamo o plačnem stebru, ki je v osnovi zajet v kolektivnih pogodbah, ki že obstajajo. Morda so tu tudi drugačna stališča, ki pa jih v tem trenutku ne bi komentirala,” je dodala in ocenila, da se vsebinska pogajanja še niso začela.

Še vedno upajo, da se bodo do 1. aprila lahko dogovorili, da je to “tisto, kar je pomembno predvsem za uporabnike sistema zdravstva in socialnega varstva, zato da bomo nekako izšli iz te hude krize”.

To upajo tudi v največjem zdravniškem sindikatu, v katerem pa so kritični do potez sindikatov zdravstvene nege. Po besedah podpredsednika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregorja Zemljiča danes niso naredili koraka naprej, saj da sta se pogajalski skupini Ilešič Čujovič in predsednice sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavice Mencingar ukvarjali predvsem s poslovnikom.

Preberite še: Razčiščevanje ministra in zdravstvene blagajne, ki ostajata na bojni nogi

Kadrovske menjave na ministrstvu za zdravje
Žiga Živulovič jr./BOBO

Okvirji pogajanja še vedno niso jasni

“Nekako se ne najde skupnega jezika, v bistvu se zavlačuje, medtem ko pa razmere v zdravstvu tega ne dovoljujejo,” je dejal Zemljič. Po njegovem mnenju se je treba vprašati tudi o navzkrižju interesov, “predvsem pri vodji ene od pogajalskih skupin”.

Zemljič je komentiral tudi možnosti ločenih pogajanj za zdravnike. “Naš namen je, da se jemlje zdravstvo in socialno varstvo kot celoto, če pa se bo to zavlačevanje oziroma to nesodelovanje nadaljevalo, potem pa so ta vrata seveda odprta. Bolje, da se vsaj o nečem dogovorimo, da vsaj v nekem segmentu sistem deluje bolje, kot pa da stvar stoji v nedogled,” je dejal.

Tudi Mencingar je kot težavo izpostavila, da še vedno niso jasni okvirji pogajanja, vlada pa od sindikatov že pričakuje vsebinske predloge. “Kako naj mi nekaj pripravimo, ko ne poznamo hrbtenice oziroma okvirjev tega, kar se zahteva od nas. Seveda smo pa pripravljeni sodelovati, pripravljeni smo na zmanjševanje delovnih mest, združevanja in tako naprej, vendar ne moremo tega početi vnaprej, preden vemo, kam gre zadeva,” je dejala.

V sindikatu si želijo, da bi se zadeve urejale v okviru kolektivnih pogodb, kot je to bilo do sedaj, in ne z drugimi zakonskimi in podzakonskimi akti. Po njenih besedah sicer želijo najprej odpraviti plačna nesorazmerja, preden zaživi nova plačna reforma.

Preberite še: “Zgodovinski dan za slovensko zdravstvo, sodniki ne vedo, kaj so naredili”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!