Neuradno: Cugelj zapušča ministrstvo in odhaja v Diagnostični center Bled

Slovenija 03. Dec 202117:04 > 19:51 0 komentarjev
Robert Cugelj
Borut Živulović/BOBO

Državni sekretar Robert Cugelj bo po naših neuradnih informacijah kmalu zapustil ministrstvo za zdravje ter prevzel vodstveno funkcijo v Diagnostičnem centru Bled.

Po naših neuradnih informacijah bo Robert Cugelj kmalu zapustil mesto državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje in prevzel vodstvo funkcijo v Diagnostičnem centru Bled. To naj bi se zgodilo v začetku prihodnjega leta.

Iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za zdravje so nam sporočili, da informacij o tem nimajo. Naša prošnja za Cugljev komentar pa je ostala brez odgovora.

Privabljajo “najboljše strokovnjake”

Poslovodja diagnostičnega centra Bled (DC Bled) Zvone Novina informacij ni želel niti potrditi niti zanikati. Pravi, da gre za osebne podatke. Poudaril pa je, da imajo ambiciozne načrte razvoja do leta 2025, zato temu ustrezno razvijajo in angažirajo “ustrezen kadrovski potencial”. Dodal je, da z “uveljavljenimi praksami” privabljajo “najboljše strokovnjake na različnih področjih našega delovanja”. “Ocenjujemo, da je predvsem pomembno, da je na delovnih mestih zaposlen kader, ki uspešno pripomore k razvoju Skupine DC Bled,” je zapisal v pisnem odgovoru.

Po naših neuradnih informacijah Cugelj ne bo nadomestil Novine, ampak se mu bo pridružil v razširjenem poslovodstvu.

Vodil skrajševanje čakalnih dob in pogajanje z zdravniki

Cugelj je eden od treh državnih sekretarjev na ministrstvu za zdravje. Zasebna zdravnica Alenka Forte je to funkcijo začela opravljati dan pred lanskim božičem, ko je delo ministra za zdravje opravljal predsednik vlade Janez Janša. Februarja je ministrsko mesto prevzel dotedanji direktor ljubljanskega kliničnega centra (UKC Ljubljana) Janez Poklukar. Alenko Forte je obdržal, marca je za državnega sekretarja izbral Franci Vindišarja, ki je bil prej strokovni direktor celjske bolnišnice, junija pa še Cuglja.

Preden je Cugelj postal državni sekretar, je 16 let vodil univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča (URI Soča). Lani poleti ga je svet Onkološkega inštituta izbral za novega direktorja, vendar funkcije ni prevzel, ker takratni minister za zdravje Tomaž Gantar na vlado ni želel poslati predloga, naj mu podeli soglasje. “Cugelj je uspešen direktor URI Soča, zato bi želeli, da nadaljuje z vodenjem te institucije in vzdržuje njeno dobro poslovanje,” so takrat pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Robert Cugelj Janez Poklukarskrajševanje čakalni dob
Žiga Živulovič jr./Bobo

Cugelj je na ministrstvu med drugim vodil projekta skrajševanja čakalnih dob ter pogajanja z zdravniškimi organizacijami za zakon o plačah v zdravstvu. Skrajševanje čakalnih dob je zastalo, ker so prepozno začeli zbirati podatke o pacientih. Kaj se dogaja z zdravniškimi plačami, pa ni povsem jasno, saj z ministrstva prihajajo nasprotujoče si informacije.

Ambiciozni načrti

Če izvzamemo javne zavode v popolni državni oziroma občinski lasti, je Diagnostični center Bled zagotovo eno največjih zdravstvenih podjetij. Lani je imel 8,7 milijona evrov prihodkov ter 22 milijonov evrov sredstev. Najpomembnejši vir prihodkov so za DC Bled koncesije.

Marca lani sta DC Bled od ciprskega podjetja Cinxro Holdings kupili zavarovalnici Triglav in Sava Re, v katerih ima slovenska država posredno v lasti pomembna deleža.

“Skupina DC Bled načrtuje nadaljevanje razvoja visokokakovostnih zdravstvenih storitev, ambiciozno rast na področju izvajalcev zdravstvene dejavnosti, nadaljnjo konsolidacijo skupine in krepitev korporativnega upravljanja ter izgradnjo novega medicinskega centra v Ljubljani,” pravi Novina.

Gradili bodo bolnišnico ob URI Soča

Oktobra lani je DC Bled prek hčerinske družbe DC naložbe od ljubljanske občine kupila malo manj kot 6.000 kvadratnih metrov zemljišč za Bežigradom, tik ob prostorih URI Soča. Zanje je plačala 2,58 milijona evrov, na njih pa nameravajo zgraditi bolnišnico. Kot je za Dnevnik pojasnil Novina, je njihova strategija, da združijo razdrobljene zdravstvene dejavnosti.

Zemljišče diagnostični center Bled URI Soča
Žiga Živulović jr./BOBO

V zadnjih letih je DC Bled kupila več slovenskih zasebnih izvajalcev zdravstvenih storitev. Februarja letos je od ciprskega podjetja Ampelus Holding, ki ga obvladuje pidovski bogataš Igor Lah, kupila Kirurški sanatorij Rožna Dolina v Ljubljani. Ta velja za enega največjih izvajalcev zdravstvenih storitev na področju bolnišničnega zdravljenja, je v letnem poročilu za lansko leto navedla družba DC Bled. Julija letos je direktor Kirurškega sanatorija postal Vojko Flis, ki je dober mesec dni pred tem odstopil z mesta generalnega direktorja mariborskega kliničnega centra.

Kirurški sanatorij
Tina Kosec/BOBO

Od novembra letos je DC Bled lastnica zasebne nevrološke ambulante Neuroedina, že v letih 2019 oziroma 2020 pa je pridobila deleža v Medicinskem in Wellness Centru Fontana in v Medicinskem centru Cardial. Pred kratkim je Novina za Večer povedal, da bodo v mariborski Fontani s koncem letošnjega leta zaprli bazne in savne. Te površine bodo namenili za nove zdravstvene storitve. “Vlagamo v nove prostore in opremo za fizioterapijo, v nove MRI-aparature, kompletno obnovljene prostore za gastroenterologijo, v urologijo z novo opremo in dodatnimi storitvami,” je napovedal.

Poleg tega namerava DC Bled skupaj s skladom Alfi PE prevzeti mariborsko podjetje MDT&T, ki se ukvarja z medicinsko diagnostiko, terapijo in tehnologijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!