Neustrezne pnevmatike in težave s tovorom – dobitna kombinacija za uspešen zdrs

Slovenija 23. Jan 202316:17 0 komentarjev

Darsova avtocestna vzdrževalna služba je bila na današnje vremenske razmere pripravljena, s pluženjem so začeli že v nedeljo zvečer, na primorski avtocesti pa so trenutno vse razpoložljive Darsove ekipe. A kot je za N1 povedal vodja avtocestne vzdrževalne baze Postojna Sašo Svetlin, so se zadeve "zapletle", ko je začelo prihajati do prvih zdrsov tovornih vozil. Številni so imeli neustrezne pnevmatike in niso imeli ustrezno naloženega tovora na pogonskih kolesih, kar je po Svetlinovih besedah "dobitna kombinacija za uspešen zdrs vozila".

V avtocestni bazi Postojna so že v nedeljo zvečer začeli s prvimi pluženji, ki so se nato nemoteno nadaljevala do prvih zdrsov tovornih vozil. Takrat so se, kot je opisal vodja avtocestne vzdrževalne baze Postojna Sašo Svetlin, “zadeve malo zapletle”.

Primorski policisti: Razmere so res izjemne

Prvi zdrs na primorski avtocesti se je zgodil med Postojno in Uncem pri Ravbarkomandi. Dve tovorni vozili, ki sta tedaj zdrsnili, so na Darsu sicer uspešno izvlekli, a so, ker je prihajalo do novih zdrsov, aktivirali pogodbeno avtovleko.

Drugi večji zdrs se je zgodil med Uncem in Ravbarkomando v smeri Kopra. Tam so plužna vozila ostala ujeta za zdrsom in zato niso mogla do lokacije. V združeni akciji s policijo in cestninskim nadzorom je Dars plužna vozila do lokacije poslal v nasprotni smeri avtoceste.

Današnje vremenske razmere je Svetlin opisal kot eno najhujših kombinacij, saj je šlo za intenzivno sneženje z burjo. Sneg je zato nanašalo na cesto takoj za tem, ko so jih plužne skupine očistile. “V takih razmerah je res težko cesto vzdrževati črno, tako kot bi si vsi želeli,” je še dejal Svetlin.

Na Darsu so med izločanjem tovornih vozil danes opazili kar nekaj takšnih z neustreznimi pnevmatikami in neustrezno naloženim tovorom na pogonskih kolesih, kar je po Svetlinovih besedah “dobitna kombinacija za uspešen zdrs vozila”.

Zakaj Dars iz prometa izloča tovornjake ne glede na to, kam so namenjeni

Na terenu so bile danes vse razpoložljive ekipe postojnske AC baze, posluževali pa so se tudi pomoči sosednjih AC baz. “Primorska avtocesta je bila, kar se tiče kapacitet, danes pokrita, na Darsu smo dali vse od sebe, da bi bila prevozna,” je o današnji akciji še povedal Svetlin. Ob podobnih razmerah je voznike še pozval, naj se na cesto podajo le, če je nujno; v tem primeru pa se na pot podajo ustrezno opremljeni in vožnjo prilagodijo razmeram.

Še eno fotografiranje na avtocesti: zapustil vozilo in naredil selfija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!