Nevrološka klinika: po članku N1 ministrica napovedala možnost interne preiskave

Slovenija 04. Mar 202416:28 5 komentarjev
Nevrološka klinika
David Bole/N1

Potem ko smo v soboto objavili članek o tem, kako je vodstvo Nevrološke klinike obravnavalo incident na kliniki avgusta lani, je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel napovedala možnost interne preiskave.

“Kot je ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel povedala danes na izjavi ob robu seje Državnega zbora, na Ministrstvu za zdravje strogo obsojamo vsakršno nasilje, zato bomo naredili vse, da preučimo primer. Verjetno bo potrebna interna preiskava, glede na njene izsledke se bomo tudi primerno odzvali,” so se z ministrstva za zdravje danes odzvali na članek o Nevrološki kliniki, ki smo ga na N1 objavili v soboto zjutraj.

Kot smo poročali, je policija zoper zdravstvenega tehnika, ki naj bi avgusta lani dvakrat udaril 85-letnega pacienta na intenzivni negi in mu grozil s smrtjo, podala kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja grožnje.

Dobrega pol leta pred incidentom je zoper istega tehnika prijavo zaradi domnevnega nasilja podala tudi dijakinja na praksi, smo tudi poročali v soboto. Tehnik je po naših informacijah po obeh prijavah še vedno delal na istem oddelku. Tam naj bi tako delal tudi po prijavi avgustovskega incidenta, čeprav je na oddelku še vedno ležal tudi domnevno napadeni 85-letni gospod.

Konflikt interesov? Višja raven presoje prijav?

Kot smo še razkrili v soboto, je postopke v zvezi s prijavama vodila koordinatorka sistema vodenja kakovosti na Nevrološki kliniki Nataša Podnar, ki je žena strokovnega direktorja te klinike dr. Simona Podnarja, kar poraja dvom o njeni nepristranskosti. Z UKC so na naša vprašanja sicer očitek o konfliktu interesov zavrnili oz. so zagotavljali, da so “potencialni” konflikt interesov že obravnavali.

RTV Slovenija in POP TV sta nato v sobotnih večernih oddajah povzeli naš članek, ob tem pa navedli odziv UKC Ljubljana, da naj bi zadevo zaradi morebitnega konflikta interesov in zato, ker da poročilo strokovnega nadzora ni zadostilo njihovim pričakovanjem, predali na “višjo raven presoje kakovosti”.

“Zadevo dodobra raziskujemo in preverjamo”

Na UKC smo danes poslali vprašanja, kaj to natančno pomeni, kdo ni bil zadovoljen s poročilom strokovnega nadzora, ki ga je šele naknadno uvedla Nevrološka klinika, in kdo bo na višji ravni presojal zadevo. Zanimalo nas je tudi, ali zdaj menijo, da konflikt interesov vendarle obstaja, saj so nam še nedavno zagotavljali, da konflikta interesov ni. Iz enote za stike z javnostmi so nam danes odgovorili: “Zadevo dodobra raziskujemo in preverjamo. Ko dobimo vse odgovore, vam jih bomo posredovali. Najkasneje do konca tedna.”

Vprašanja smo zato poslali še generalnemu direktorju dr. Marku Jugu. Pojasnila še čakamo, objavili jih bomo, ko jih dobimo.

Marko Jug
Marko Jug. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Z Zbornice zdravstvene nege so nam sicer prejšnji teden sporočili, da načrtujejo nadzor na Nevrološki kliniki, da pa že od oktobra čakajo na soglasje ministrstva za zdravje. Na ministrstvo smo danes vprašali tudi, kaj je razlog, da soglasja še ni, vendar pa odgovora na to še nismo prejeli.

Kot smo septembra lani razkrili na N1, se je incident zgodil v nedeljo, 20. avgusta, na oddelku intenzivne nege kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo. Naš vir s klinike, ki je bil po dogodku v stiku z žrtvijo, nam je povedal: “Pacient je več zaposlenim povedal, da ga je tehnik dvakrat udaril po glavi oziroma po ustih. Zagrozil mu je, da ga bo ubil, če se ne bo nehal dreti.” Zaposlenega naj bi zelo razjezilo to, da pacient ni želel sodelovati pri negi. “Pacient je bil vznemirjen, bal se je. Tehnik pa ni nehal kričati nanj,” nam je še povedal vir.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje