Ni znano, kdo Milovića plačuje zdaj, izvedeli pa smo, kdo ga je v preteklosti

Slovenija 20. Dec 202214:58 19 komentarjev
Andrej Ribič
Žiga Živulovič jr./ Bobo

V podjetju Elektro Ljubljana so potrdili, da so sodelovali z Milošem Njegoslavom Milovićem, nekdanjim Drnovškovim varnostnikom in neuradnim svetovalcem premierja Roberta Goloba. Med letoma 2011 in 2021 je Elektro Ljubljana Miloviću plačal 308.800 evrov.

Miloš Njegoslav Milović, nekdanji policijski specialec in Drnovškov varnostnik, se je sestal z več predstavniki vlade iz vrst največje parlamentarne stranke Gibanje Svoboda. Premierju Robertu Golobu je na primer svetoval, naj spremeni način varovanja, nato pa je sodeloval na sestankih, kjer sta se policija in generalni sekretariat vlade dogovarjala o tej spremembi. Golob je pojasnil, da se je na Milovića obrnil, ker je vedel, da je bilo varovanje Janeza Drnovška v času, ko je bil premier, urejeno dobro.

“Novo vodstvo njihovih storitev ne potrebuje”

Predsednik vlade in ministri so zatrdili, da Milovića ne plačujejo, prav tako ga ne plačujeta Gibanje Svoboda in Golob zasebno, trdijo v stranki. Premier pa je dejal tudi, da “Milovića nihče ne plačuje od drugje”.

Danes so v podjetju Elektro Ljubljana za N1 potrdili, da so z Milovićevim podjetjem VPS Svetovanje sodelovali do lanske jeseni. Pogodbo za svetovanje so imeli sklenjeno za deset let, od aprila 2011 do oktobra 2021. Na podlagi pogodbe mu je Elektro Ljubljana izplačal 308.800 evrov, so še sporočili.

Milovićevo sodelovanje z Elektrom Ljubljana se približno ujema s trajanjem mandata Andreja Ribiča na čelu tega podjetja, ki je v večinski državni lasti. Ribič je bil predsednik uprave Elektra Ljubljana med marcem 2010 in novembrom 2021. V času prejšnje vlade so ga nadzorniki krivdno razrešili, Ribič pa je trdil, da so nanj pritiskali generalni sekretar stranke SDS Borut Dolanc, takratni minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in uslužbenka Slovenskega državnega holdinga (SDH) Vanessa Grmek. 

V Elektru Ljubljana so nam danes odgovorili, da je pogodbo z VPS Svetovanje sklenila takratna uprava. “Pogodba je bila prekinjena, saj novo vodstvo njihovih storitev ne potrebuje,” so še dodali.

Za Ribičem je vodenje Elektra Ljubljana prevzel dotedanji finančni direktor Marjan Ravnikar, a samo za nekaj mesecev. Februarja lani je namreč predsednik uprave postal Aleksander Zupančič. Pred tem je bil Zupančič vodja kabineta takratnega ministra za okolje Andreja Vizjaka.

Po odhodu iz Elektra Ljubljana je Ribič aktivno sodeloval pri nastajanju Gibanja Svobode in bil tudi vodja strankinega volilnega štaba. Kot smo razkrili, je bil na dan parlamentarnih volitev v štabu tudi Milović. Ribiča smo o sodelovanju z Milovićem spraševali že prejšnji teden, vendar ni želel odgovarjati in nas je napotil na Elektro Ljubljana.

Miloš Milović
N1

Vprašanja o sodelovanju z Milovićem smo že prejšnji ponedeljek poslali tudi podjetju Gen-I, ki ga je do lanske jeseni vodil Robert Golob, a odgovora še nismo prejeli.

Še vedno čakamo tudi na pojasnila o sestanku na ministrstvu za okolje in prostor, ki se ga je skupaj s predstavniki občine Komenda udeležil Milović.

V preteklosti je Milović sodeloval tudi s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE). Spletna aplikacija Erar kaže, da je HSE podjetju VPS med januarjem 2015 in januarjem 2016 plačal 35 tisoč evrov, v HSE pa so nam pojasnili, da so s podjetjem VPS sodelovali med aprilom 2011 in septembrom 2014. “Predmet pogodbe je bilo svetovanje pri načrtovanju in izvedbi varnostnih načrtov in ukrepov. Izvajalec je bil izbran na osnovi odločitve takratnega poslovodstva HSE,” so še pojasnili. Ko je bila sklenjena pogodba, je HSE vodil Matjaž Janežič, ki je tako kot Milović Kamničan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje