NIJZ še naprej odsvetuje uporabo pitne vode po nesreči v Melaminu

Slovenija 02. Jun 202209:53 > 13:22 0 komentarjev
Melamin
Bojan Štefanič/BOBO

Ukrep NIJZ, s katerim odsvetujejo uporabo vode za pitje in pripravo hrane na območju virov pitne vode prek rek Rinža oziroma Bilpa, velja še naprej. "Večina onesnažene vode bo Bilpo dosegla med 28. majem in 5. junijem, zato še vedno obstaja možnost zatekanja onesnaževal in tovarne Melamin v vire pitne vode. Gre za kraški svet, kjer je težko predvidevati, kakšne so poti in hitrosti potovanja vode v njem," so za N1 sporočili iz NIJZ.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je uporabo pitne vode iz vodovodnih sistemov Bilpa, Vrh – Krkovo, Spodnji Log, Brezovica – Vimolj, Laze pri Predgradu, Knežja Lipa, Predgrad – Dol, Koprivnik, Kostel – Kaptol – Delač in Žaga odsvetoval v petek. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NZLOH) je nato 31. maja sporočil, da v odvzetih vzorcih vode 24. in 25. maja na območju reke Rinže ni zaznal onesnaženosti. Na NIJZ so danes za N1 potrdili, da odsvetovanje uporabe vode še naprej velja, saj bo po hidrogeološki oceni podzemnega pretakanja Agencije RS za okolje in prostor (Arso) večina onesnažene vode Bilpo dosegla med 28. majem in 5. junijem.

“Zato še vedno obstaja možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin v vire pitne vode, pri katerih je po mnenju hidrološke stroke ugotovljena povezava z onesnaženo vodo iz reke Rinže na kraškem območju,” pravijo na NIJZ. Ljudem na prizadetih območjih iz preventivnih razlogov tako še naprej odsvetujejo uporabo vode za pitje in pripravo hrano. Obvestilo je na svoji spletni strani uporabnikom sporočilo tudi Javno podjetje Hydrovod, ki skrbi za vodovod na tem področju. “Nadomestna oskrba s pitno vodo bo še naprej organizirana s cisternami,” so dodali v obvestilu.

Melamin škoda
Bojan Štefanič /BOBO

NIJZ še opozarja, naj zaradi negotovosti pri hidrogeološki oceni hitrosti podzemnega pretakanja vode starši pazijo, da dojenčki in otroci pri kopanju in izvajanju osebne higiene ne požirajo vode. Ukrep je potreben vsaj, dokler “se s ponovnim vzorčenjem in ciljanim laboratorijskim preskušanjem ne ugotovi trend gibanja koncentracij onesnaževal v virih pitne vode v času, ko je po hidrogeoloških študijah največja verjetnost, da bo večina onesnaževal dosegla vodne vire na vplivnem območju”. Ukrep omejitve uporabe vode se izda z namenom preprečitve vnosa morebiti prisotnih onesnaževal prek vode v organizem človeka.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je v soboto v pogovoru za N1 dejal, da je po nesreči gašenje potekalo ne le na sami lokaciji tovarne, kjer je gasilna voda odtekala v podzemne bazene, ampak tudi v okolici, zato je del gasilne vode odtekal tudi v reko Rinžo. “Ta pa je ponikalnica, kar pomeni, da obstaja potencialna možnost, da bi po podzemnem pretakanju te vode zajetja bila izpostavljena potencialni okužbi,” je še dejal Prebilič.

Po eksploziji izbruhnil požar

Tragična nesreča v Melaminu se je zgodila 12. maja, ko je, po prvih domnevah zaradi človeške napake, pri prečrpavanju snovi odjeknila eksplozija in je izbruhnil požar. V nesreči je umrlo šest ljudi, še pet je bilo poškodovanih, od tega ena oseba huje. NIJZ je takrat okoliškim prebivalcem na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, svetoval, naj vrtnine zavržejo in očistijo vse površine, ki jih je dosegel dim in so bile vidno onesnažene s sajami. Glede uporabe pitne vode je svetoval upoštevanje navodil upravljalca vodovoda.

Vodje intervencije, poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin, je takrat zagotovil, da požarna voda ni iztekala v okolje, torej da “se vse vode, ki so bile onesnažene, nahajajo v rezervoarjih, ki jih ima v ta namen Melamin, in bodo v nadaljevanju odpeljane”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!