Analiza vode na Kočevskem ni potrdila onesnaženosti

Slovenija 31. Maj 202212:52 > 14:38 0 komentarjev
N1

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v odvzetih vzorcih vode 24. in 25. maja na območju reke Rinže ni zaznal onesnaženosti. Vzorce so odvzeli po nesreči v Melaminu, kočevski župan Vladimir Prebilič pa za zdaj še ni prejel informacije NIJZ, da umika odločitev o odsvetovanju uporabe vode.

Konec preteklega tedna je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) odsvetoval uporabo pitne vode na območju Kočevju, saj bi bila lahko ta onesnažena zaradi morebitnega zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin. Po mnenju NIJZ in Agencije RS za okolje (Arso) je obstajala verjetnost povezave oziroma možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin Kočevje prek reke Rinže ali Bilpe v vire pitne vode. Zato je NIJZ na več vodovodnih sistemih odsvetoval uporabo vode za pitje, pripravo hrane in izvajanje osebne higiene.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NZLOH) je 24. in 25. maja izvedel vzorčenje pitne vode na vrtinah na območju reke Rinže oziroma Bilpe. Iz analiz ne morejo potrditi domneve o vplivu industrijske nesreče v Melaminu na vode v vrtinah in zajetjih, ki smo jih obravnavali, je zapisal NZLOH.

Vzorčenje je potekalo na vrtinah in zajetjih javnih vod, tudi kje je bila osvetovana uporaba:

Bilpa, Vrh – Krkovo, Spodnji Log, Brezovica – Vimolj, Laze pri Predgradu, Knežja Lipa, Predgrad – Dol, Koprivnik, Kostel – Kaptol – Delač in Žaga

NZLOH je v poročilu zapisal še, da je spremljanje stanja kakovosti vode treba nadaljevati na prispevnem predelu Dobliče, vsaj orientacijsko pa je treba v monitoring vključiti še izvir Radešca in Obrh (porečje reke Krke), so zapisali.

“Predlagamo tudi, da se pripravijo kriteriji, s katerimi bo pregledno opredeljen čas spremljanja kakovosti vode v vrtinah in zajetjih. Prav tako je treba pripraviti kriterije, s katerimi bo opredeljeno obdobje prepovedi uporabe pitne vode oziroma postopno sproščanje tega ukrepa,” so še zapisali v poročilu pri NZLOH.

Prepoved je NIJZ izdal v petek zvečer in velja do preklica. Za zdaj (do objave članka) po informacijah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča NIJZ še ni poslal dopisa o preklicu. Z vprašanji smo se obrnili tudi na NIJZ. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Analiza NZLOH Melamin Analiza NZLOH Melamin
N1
Analiza NZLOH Melamin Analiza NZLOH Melamin
N1
Analiza NZLOH Melamin Analiza NZLOH Melamin
N1

Eksplozija 12. maja

Tragična nesreča v Melaminu se je zgodila 12. maja, ko je, po prvih domnevah zaradi človeške napake, pri prečrpavanju snovi odjeknila eksplozija in je izbruhnil požar. V nesreči je umrlo šest ljudi, še pet je bilo poškodovanih, od tega ena oseba huje. NIJZ je takrat okoliškim prebivalcem na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, svetoval, naj vrtnine zavržejo in očistijo vse površine, ki jih je dosegel dim in so bile vidno onesnažene s sajami. Glede uporabe pitne vode je svetoval upoštevanje navodil upravljalca vodovoda.

Vodje intervencije, poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin, je takrat zagotovil, da požarna voda ni iztekala v okolje, torej da “se vse vode, ki so bile onesnažene, nahajajo v rezervoarjih, ki jih ima v ta namen Melamin, in bodo v nadaljevanju odpeljane”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!