Kaj o morebitnem onesnaženju vode po eksploziji v Melaminu pravi kočevski župan

Slovenija 27. Maj 202222:30 > 28. Maj 2022 14:50 1 komentar
Kočevje
Eksplozijo v Melaminu so prebivalci čutili kot močan potres. Iz tovarne se je še ure valil gost dim. (Vir: Mitja Ofak/občina Kočevje

Zaradi možnosti zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin prek rek Rinža oziroma Bilpa v vire pitne vode NIJZ odsvetuje uporabo pitne vode iz vodovodnih sistemov Bilpa, Vrh - Krkovo, Spodnji Log, Brezovica - Vimolj, Laze pri Predgradu, Knežja Lipa, Predgrad - Dol, Koprivnik, Kostel - Kaptol -Delač in Žaga, je objavilo Javno podjetje Hydrovod. Za vse porabnike na tem območju bodo nujno potrebne količine pitne vode, okoli 20 litrov na osebo, zagotovili z dovozom pitne vode s cisternami. Direktor vodovoda Hydrovod Anton Gašparac je za N1 povedal, da omenjen ukrep vpliva na nekaj več kot tisoč oseb, župan Kočevja Vladimir Prebilič pa rezultate NIJZ pričakuje v ponedeljek.

Po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Agencije RS za okolje (Arso) obstaja verjetnost povezave oz. možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin Kočevje prek reke Rinže ali Bilpe v vire pitne vode. Zato NIJZ na teh vodovodnih sistemih odsvetuje uporabo vode za pitje, pripravo hrane in izvajanje osebne higiene, je v petek na svoji spletni strani objavilo javno komunalno podjetje Hydrovod.

Za vse porabnike na tem območju bodo nujno potrebne količine pitne vode, okoli 20 litrov na osebo, zagotovili z dovozom pitne vode s cisternami. Ena cisterna vodo dnevno vozi v kraje Koprivnik (10.45), Nemška Loka (12.00), Brezovica (12.30), Vimolj in Kralji (13.15), Čeplje (14.00), druga pa v kraje Jelenja vas (10.45) in Predgrad (11.35), Dol (13.00), tretja pa v kraje Knežja Lipa (10.45), Spodnji log (11.30) in Laze (13.00).

“Vzorce vod smo vzeli v sredo in četrtek, nismo pa še dobili rezultatov. Rezultate bomo dobili v ponedeljek. In ker še nismo dobili rezultatov, smo se skupaj z NIJZ odločili, da se za ta čas, ko nimamo rezultatov, vodni viri, ki bi potencialno lahko bili izpostavljeni onesnaženju, izvzamejo iz vodne oskrbe,” je za N1 pojasnil župan Kočevja Vladimir Prebilič. Direktor NIJZ Milan Krek mu je rezultate obljubil v ponedeljek okrog 12. ure.

Vladimir Prebilič
Žiga Živulović jr./BOBO

Prebilič je pojasnil, da je Kočevje priključeno na centralni sistem oskrbe z vodo, kjer je zajeto mesto in bližnja okolica. Na periferiji, kjer so manjša vodna zajetja, ta so od mesta oddaljena od pet do 15 kilometrov, pa bi lahko potencialno prišlo do onesnaženja. “Dokler tega nimam verificirano, ne morem in ne smem govoriti, da je vse v redu, ne morem pa tudi dejati, da ni vse v redu,” podaurja.

Prve analize vode je Arso sicer opravil še isti dan, ko se je zgodila nesreča v Melaminu. Takrat rezultati niso presegali mejnih vrednosti epiklorhidrina. “Ko se je zgodila nesreča v Melaminu, so gasilci na tej lokaciji uporabili vodo za gašenje. Ta gasilna voda je odtekala. Na sami lokaciji tovarne je voda tekla v podzemne bazene, ki jih ima podjetje. Vendar gašenje ni potekalo le na lokaciji podjetja, zato je del gasilne vode odtekala tudi v reko Rinžo. Ta pa je ponikalnica, kar pomeni, da obstaja potencialna možnost, da bi po podzemnem pretakanju te vode, zajetja bila izpostavljena potencialni okužbi,” je še dejal Prebilič.

Direktor Hydrovoda Anton Gašparac pravi, da ukrep glede pitne vode zadeva nekaj več kot tisoč oseb. Tem vodo dostavljajo štiri cisterne, vsaka oseba pa dobi 20 litrov dnevno. Odločitev za 20 litrov po njegovih besedah temelji na uredbi o oskrbi s pitno vodo, kjer je zdaj zapisano, da vsak potrebuje “minimalno potrebne količine”, včasih pa je bilo določeno 20 litrov na osebo.

Dostava vode v Dolu (pri Starem trgu ob Kolpi):

Črpanje vode Črpanje vode
N1
Črpanje vode Črpanje vode
N1

Nesreča se je zgodila 12. maja

Do tragične nesreče je v Melaminu prišlo 12. maja, ko je, po prvih domnevah zaradi človeške napake, pri prečrpavanju snovi prišlo do eksplozije in požara. V nesreči je umrlo šest ljudi, še pet jih je bilo poškodovanih, od tega ena oseba huje. NIJZ je takrat okoliškim prebivalcem na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, svetoval, naj vrtnine zavržejo ter naj očistijo vse površine, ki jih je dosegel dim in so bile vidno onesnažene s sajami. Glede uporabe pitne vode je svetoval upoštevanje navodil upravljavca vodovoda.

Vodje intervencije, poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin je takrat zagotovil, da ni prišlo do iztekanja požarne vode v okolje, torej da “se vse vode, ki so bile onesnažene, nahajajo v rezervoarjih, ki jih ima v ta namen Melamin, in bodo v nadaljevanju odpeljane”.

Melamin

BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje