Nika Kovač o snemanju dokumentarca za ameriški CNN

N1 video 20. Jul 202305:50 5 komentarjev

Ameriška medijska hiša CNN je pred kratkim posnela krajši dokumentarni film o delovanju Inštituta 8. marec in njegovi direktorici Niki Kovač. Kako je film nastal, kako Kovač odgovarja na kritike, da je z vodenjem sveta proti sovražnemu govoru postala del vladnih struktur? In kaj sporoča vsem ženskam, ki nimajo otrok?

Ameriška medijska hiša CNN je z aktivisti Inštituta 8. marec posnela kratek dokumentarec o njihovem delovanju.

V desetminutnem filmu je v ospredju aktivistično delo inštituta in predvsem kampanja Samo ljubezen, s katero stremijo k preprečevanju sovražnega govora na spletu.

V filmu predstavijo razloge za kampanjo, načine spoprijemanja s spletnimi grožnjami in kako zaustaviti sovražni govor. Po besedah direktorice inštituta Nike Kovač je nanj treba odgovoriti z ljubeznijo, saj da se z njo sovražni komentarji izgubijo.

Film, v katerem je v glavni vlogi Nika Kovač, se začne s pripovedovanjem o tem, da smo imeli vlado, ki je sovraštvo v državo pripeljala prek spleta. Nekdanji predsednik vlade Janez Janša in njegovi privrženci pa, da širijo sovraštvo proti migrantom, ženskam in temnopoltim.

Režiserka zdajšnjega filma Theopi Skarlatus je pred pol leta poklicala Kovač, rekoč, da mora v svoji novi nalogi posneti krajši dokumentarni film o sovražnem govoru, ki se širi po spletu. “Vprašala me je, ali sem pripravljena deliti svojo zgodbo. Ko sem ji povedala, kakšno kampanjo vodimo, je v nekaj tednih priletela s snemalno ekipo. In snemanje se je začelo,” je opisala direktorica Inštituta 8. marec.

Kovač je v N1 STUDIO odgovorila tudi na kritike, da je z vodenjem sveta proti sovražnemu govoru postala del vladne strukture. In kaj sporoča vsem ženskam, ki nimajo otrok?

Celotno oddajo si lahko ogledate spodaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje