Kovač: Priporočila spodbujajo solidarnost in upanje v družbi

Slovenija 19. Jul 202307:28 > 15:13 20 komentarjev

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora je premierja Roberta Goloba seznanil s sprejetimi priporočili. Člani sveta pod vodstvom Nike Kovač so na 22 straneh pripravili priporočila, ki po njenih besedah spodbujajo solidarnost in upanje. "Svet je pripravil sklop sistemskih priporočil, ki gradijo družbo, v kateri lahko vsak posameznik in posameznica uresniči svoj potencial, je povedala Kovač.

Strateški svet, ki ga vodi direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, sestavljajo pa ga predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in posamezniki na osebno povabilo premierja Roberta Goloba, v priporočilih izpostavlja, da vlada in drugi državni organi s svojim delovanjem postavljajo standard komunikacije celotni družbi.

Vodja strateškega sveta Nika Kovač je po seji poudarila, da strateški svet ni želel biti moralno razsodišče, ki komentira posamezne primere, dodala je, da priporočila spodbujajo solidarnost in upanje v družbi. “Želeli smo pripraviti sklop sistemskih priporočil, ki gradijo družbo, v kateri lahko vsak posameznik in posameznica uresniči svoj potencial,” je povedala po seji. Svet je pripravil sklop sistemskih priporočil, ki gradijo družbo, v kateri lahko vsak posameznik in posameznica uresniči svoj potencial, je povedala Kovač. Priporočila so razdelili v šest sklopov, in sicer splošna priporočila, vzgoja, izobraževanje in mladina, preventiva, kaznovalno-pravni odziv, mediji in splet.

Člani strateškega sveta, ki so se sestali na desetih sejah, med drugim so ugotavljali tudi napredek v vladni komunikaciji in kot pozitivne prepoznavajo ukrepe, ki jih je v luči tega sprejel vladni urad za komuniciranje. “S tem delo sveta ni zaključeno, ampak bomo stanje opazovali še naprej,” je še povedala Kovač.

Premier Golob se je članom zahvalil. “Na enem mestu se povezalo več kot 40 predstavnikov stroke, civilne družbe in uradnih institucij. Ustvarilo se je okolje, kjer se je o tej izjemno pomembni temi govorilo v spoštljivem dialogu in na demokratičen način. Iskali so rešitve, kako preprečiti, da bi sovražni govor nastajal in kako ga prepoznati, pa tudi kako kaznovati tiste, ki ne želijo nehati s sovražnim govorom,” je poudaril.

Golob je optimističen, da bo v naslednjih mesecih, mogoče letu dni, imeli spremembo zakonodaje, spremembo delovanja državne uprave, da bo sovražnega govora bistveno manj v družbi. Premier je ponovno poudaril, da so politiki prvi, ki morajo biti za zgled. “Moramo biti prvi, ki bomo rekli sovražnemu govoru ne,” je bil jasen.

Hkrati v strateškem svetu poudarjajo, da ima vlada sistemsko odgovornost za oblikovanje ustrezne pravne ureditve, vzpostavitev ustreznega delovanja državnih organov, izvajanje politik in programov, ki preprečujejo sovražni govor, ter ustvarjanje vključujočega, strpnega in solidarnega družbenega okolja.

Pravnica Katarina Bervar Sternad je predstavila priporočila glede kaznovalno-pravnega odziva. Opis sovražnega govora v kazenskem zakoniku bi razširili še na povzročitev vznemirjenja, oziroma zgražanja v javnosti. Prav tako bi bilo nekatere primere sovražnega govora primerneje naslavljati v prekrškovnih postopkih, je dejala. Policija pa bi po njenih besedah morala izvajati učinkovitejšo pomoč žrtvam.

Priporočila na področju medijev in spleta je predstavil profesor z ljubljanske fakultete za družbene vede Marko Milosavljević. Izpostavil je, da je nujno potrebno spremeniti zakonodajo na področju medijev, saj je zaradi digitalizacije, razvoja platform in družbenih omrežij zastarela in neučinkovita. Predlaga razširitev odgovornosti medijev tudi za njihove profile na družbenih omrežjih. Priporoča tudi določene ukrepe glede izboljšanja in učinkovitosti regulatorjev, demonetizacijo lažnih novic, treba pa je zaščititi tudi novinarje, je izpostavil.

Nika Kovač je predstavila priporočila na področju šolstva. Kot glavno je izpostavila urgentno točko, kamor se lahko ravnatelji obrnejo v primerih sovražnega govora in nasilja na samih šolah, prav tako priporočajo krepitev šolskih svetovalnih delavcev na šolah. Nasilje na družbenih omrežjih naj se obravnava tudi v šolskem prostoru, priporočajo. Pri preventivi priporočajo ustvarjanje nediskriminatornega delovnega okolja, birokratsko razbremenitev centrov za socialno delo ter kadrovsko popolnitev centrov za duševno zdravje otrok, je dodala Kovač.

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora je delo sicer začel marca, med njegovimi nalogami pa je spremljanje področja sovražnega govora v Sloveniji in na ravni EU, priprava predlogov aktivnosti za njegovo preprečevanje in svetovanje pri oblikovanju politik, spremembah predpisov in drugih ukrepov, ki bodo prispevali k učinkovitejšemu preprečevanju sovražnega govora. Člani sveta pa so sklenili, da se strateški svet kot posvetovalno telo do posamičnih konkretnih primerov sovražnega govora ne bo opredeljeval.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje