Notranja revizija na avtocestni policiji pokazala na sume kaznivih dejanj

Slovenija 01. Avg 202213:45 > 14:57 1 komentar
Tatjana Bobnar
N1 (zajem zaslona)

Notranja revizija v policiji naj bi pokazala na nepravilnosti pri sklepanju posameznih pogodb uprave avtocestne policije, med njimi predvsem tistih z Darsom, poroča Dnevnik. Revizijo je policija že predala protikorupcijski komisiji, ki je ocenila, da so podani sumi kaznivih dejanj. Hude nepravilnosti vidi tudi prvi mož policije Boštjan Lindav.

Problematična naj bi bila nekatera pavšalna nakazila, za katera naj ne bi bilo povsem jasno, za kaj so namenjena, ter donatorske pogodbe, ki po svoji vsebini niso bile donacije. Ovadbe naj bi v kratkem prejel oddelek Specializiranega državnega tožilstva, piše Dnevnik. Očitki naj bi bili uperjeni predvsem v direktorja uprave avtocestne policije Andreja Juriča in še dva zaposlena v policiji.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je za portal 24ur.com potrdila, da je Komisija za preprečevanje korupcije ocenila, da so podani sumi kaznivih dejanj iz naslova oškodovanja premoženja. Tudi v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je potrdil, da je revizija pokazala hude pomanjkljivosti.

Z ustanovitvijo avtocestne policije je bilo sistematiziranih precej novih, visoko rangiranih delovnih mest policijskih vodij, prav tako je bilo sistematiziranih in popolnjenih več dodatnih režijskih delovnih mest, je za 24ur.com dejal Lindav. Na drugi strani pa policistov, ki delajo na terenu, ni nič več, kot jih je bilo prej, saj so bili zgolj premeščeni iz enot, kjer so delali prej, je dodal.

Prejšnja garnitura je ustanovila samo še eno upravo na državnem nivoju več z direktorskim mestom, je soglasna Bobnarjeva. Ocenjuje, da je šlo za dodatno kopičenje delovnih mest v upravi, zato podpira odločitev Lindava o ustanovitvi posebne delovne skupine, ki bo proučila možne organizacijske rešitve za zagotovitev učinkovitega nadzora cestnega prometa na avtocestah in hitrih cestah ter za njihovo ustrezno sistemsko in organizacijsko umestitev v sistem policije.

Celjska, mariborska in koprska specializirana enota avtocestne policije so bile s 1. avgustom začasno ukinjene, njihovi pripadniki pa priključeni lokalnim postajam prometne policije, ki bodo ponovno zadolžene tako za nadzor tako lokalnih in regionalnih kakor tudi hitrih cest in avtocest. Delovanje sicer nadaljuje ljubljanska enota avtocestne policije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje