Nov indic o tesnih stikih: srečanje Janše in Dimnika pri Janši doma?

Slovenija 14. Sep 202115:15 > 15. Sep 2021 16:00 2 komentarja
nov indic
N1

Kako tesni so odnosi med Janezom Janšo in Božem Dimnikom? Iz primerjave fotografij lahko sklepamo, da sta se januarja 2017 družila pri Janševih doma.

V oddaji 24ur zvečer so objavili fotografije, ki naj bi dokazovale, da druženja Janeza Janše s poslovnežem Andrejem Marčičem in lobistom Božem Dimnikom niso bila naključna.

Dimnik je bil na obisku pri Janši

Med drugim so objavili fotografijo iz januarja 2017, ki prikazuje srečanje takrat opozicijskega poslanca Janše in Dimnika, na kateri sproščeno sedita za mizo, Dimnik pa ima v roki otroško plastično puško.

Leta 2014 je tednik Družina z zakoncema Janša opravil intervju v njuni družinski hiši. Iz takrat objavljene fotografije v Družini lahko sklepamo, da gre za isti prostor, v katerem sta se januarja 2017 dobila in družila Janša in Dimnik. Fotografijo s tega druženja so sinoči objavili v oddaji 24ur zvečer.

Na obeh fotografijah je v prostoru enaka slika sončnic z enakim okvirjem, enak je položaj okna in televizorja. Kdo je fotografijo januarja 2017 posnel, ni znano. Iz primerjave fotografij lahko sklepamo, da je bilo srečanje pri Janševih doma, kar lahko pomeni, da so odnosi med Janšo in Dimnikom sproščeni in verjetno tudi tesni.

Na vprašanje, ali sta se januarja 2017 Janša in Dimnik srečala pri Janši doma, nam Janez Janša in Božo Dimnik do tega trenutka še nista odgovorila.

Dimnik in Janša tudi na Marčičevi jahti

Janša in Dimnik sta bila, sodeč po fotografijah, objavljenih v oddaji 24ur zvečer, avgusta leta 2016 skupaj tudi na Marčičevi jahti. Leta 2003 pa so bili vsi trije po poročanju portala Necenzurirano na golf turnirju na Mavriciju. Marčič je v pismu komisiji državnega zbora za nadzor javnih financ zapisal, da je Janšo prvič in povsem po naključju srečal leta 2003, prav na tem golf turnirju na Mavriciju, ki da ga pogosto obiskuje.

KPK v preverbo Janševih stikov z Dimnikom in Marčičem

Zaradi zadnjih razkritij bo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) na podlagi 36. člena poslovnika uvedla prehodni preizkus z namenom razjasnitve navedb v medijih. “Komisija bo v predhodnem preizkusu pridobila dodatne informacije in pojasnila, na podlagi katerih bo lahko ugotovila, ali obstaja sum kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Če bo sum kršitev ZIntPK potrjen, bo uvedena preiskava, v nasprotnem primeru bo postopek ustavljen ali pa v primeru zaznanih sumov kršitev iz pristojnosti drugih organov odstopljen njim v obravnavo,” so v odzivu za N1 zapisali na KPK.

Posli z javnim denarjem

Kot piše 24ur.com, je Marčič “od leta 2003 zaslužil več kot 100 milijonov evrov javnega denarja”. Največ denarja se je na račun njegovega podjetja Marand Inženiring prelilo z onkološkega inštituta (več kot 17 milijonov evrov), nato ministrstva za zdravje (več kot 11 milijonov evrov) ter ministrstva za obrambo (več kot 7 milijonov evrov). V IT-podjetju Marand, katerega lastnik in direktor je prav Marčič, pa naj bi bil med letoma 2007 in 2014, v času prve in druge Janševe vlade, zaposlen tudi sin Janeza Janše Žan Janša, še piše 24ur.

Hči Boža Dimnika Diana Dimnik je lastnica ljubljanskega farmacevtskega podjetja, ki velja za enega največjih dobaviteljev v zdravstvu, ki je doslej s prodajo medicinske opreme državi zaslužilo več kot 200 milijonov evrov.

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je po razkritju portala Necenzurirano, da je premier Janez Janša v preteklih letih na Mavriciju igral golf z Božem Dimnikom in Andrejem Marčičem, KPK pozvala, naj preveri, ali je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji slovenskih bolnišnic, prijavil, a kot je pred slabim tednom dejal Robert Šumi, predsednik KPK, v oddaji N1 STUDIO, so vse podatke, ki jih o tem primeru imajo, odstopili državnemu zboru. “Z našega vidika v tem kontekstu nismo ugotovili konkretne kršitve, to pa smo tudi zapisali v svojem odgovoru,” je povedal. Lobističnih stikov z omenjenimi ljudmi Janez Janša ni prijavil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje