KPK v preverbo Janševih stikov z Dimnikom in Marčičem

Slovenija 14. Sep 202115:16 > 15:21 0 komentarjev
Janezj Janša
Žiga Živulović jr./BOBO

Včeraj so bile objavljene fotografije, ki naj bi dokazovale, da druženja Janeza Janše s poslovnežem Andrejem Marčičem in lobistom Božem Dimnikom niso bila naključna. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo na podlagi 36. člena poslovnika uvedla prehodni preizkus z namenom razjasnitve navedb v medijih.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo na podlagi informacij, prvič objavljenih v oddaji 24ur zvečer, ki naj bi dokazovale, da druženja Janeza Janše s poslovnežem Andrejem Marčičem in lobistom Božem Dimnikom niso bila naključna, na lastno pobudo uvedla “predhodni preizkus z namenom razjasnitve dejanskega stanja glede medijskih navedb.”

“Komisija bo v predhodnem preizkusu pridobila dodatne informacije in pojasnila, na podlagi katerih bo lahko ugotovila, ali obstaja sum kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Če bo sum kršitev ZIntPK potrjen, bo uvedena preiskava, v nasprotnem primeru bo postopek ustavljen ali pa v primeru zaznanih sumov kršitev iz pristojnosti drugih organov odstopljen njim v obravnavo,” so v odzivu za N1 še zapisali na KPK.

Predhodni preizkus bo KPK uvedla na podlagi 36. člena poslovnika, ki v prvem odstavku pravi: “Postopek na lastno pobudo komisija uvede na podlagi informacij, pridobljenih od fizičnih ali pravnih oseb, ali informacij, ki jih sama zazna v medijih, pri obravnavi prijav ali na kakšen drug način.”

Spomnimo, včeraj je bila objavljena fotografija iz avgusta 2016, ki prikazuje takratnega opozicijskega poslanca Janeza Janšo, ki se z Božem Dimnikom druži na zasebni jahti Andreja Marčiča.

Iz januarja 2017 pa je fotografija, prav tako objavljena v oddaji 24ur zvečer, ki prikazuje srečanje Janeza Janše tudi z lobistom Božem Dimnikom v “prijetnem domačem vzdušju”. Preberite tudi o novem indicu, kako tesni so pravzaprav odnosi med Janšo in Dimnikom.

Glede prvega druženja ob golfiranju na Mavriciju, ki ga je razkril portal Necenzurirano, pa je Robert Šumi, predsednik KPK, v oddaji N1 STUDIO dejal, da so vse podatke, ki jih o tem primeru imajo, odstopili državnemu zboru. “Z našega vidika v tem kontekstu nismo ugotovili konkretne kršitve, to pa smo tudi zapisali v svojem odgovoru,” je še povedal. Lobističnih stikov z omenjenimi ljudmi Janez Janša ni prijavil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!